• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Från och med 22 december tar inte Servicecenter emot besök längre, p.g.a. striktare coronarestriktioner. Detta gäller till och med 24 januari, sedan tas nya beslut.

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Ovårdade tomter och byggnader

Det är du som fastighetsägare som ansvarar för att hålla din tomt i vårdat skick. Det gäller både trädgård samt byggnader och det gäller även om du inte bor på adressen själv. Vildvuxen trädgård eller oklippt gräsmatta är dock inte att betrakta som ovårdad tomt.

Byggnadsnämndens tillsynsansvar

Byggnadsnämnden är den myndighet som har tillsyn över att byggnader, byggnadsverk och tomter hålls i vårdat skick. Byggnadsnämnden kan göra en utredning för att bedöma om fastigheten är så illa skött att det kan bli påföljder för dig som fastighetsägare. Om fastighetsägaren underlåter att avhjälpa påtalade brister ska byggnadsnämnden, med stöd av bestämmelserna i plan- och bygglagen, förelägga ägaren att vidta åtgärder och får vid behov förena föreläggandet med vite. Om exempelvis huset är väldigt skadat, kan byggnadsnämnden besluta om förbud att använda det eller så kan du bli tvungen att riva huset.

Läs mer om ovårdade tomter och byggnader i länsstyrelsernas broschyr Är tomten eller byggnaden ovårdad? 

Senast granskad 15 oktober 2020.