• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Förskola, skola och fritidshem

Barn och ungdomar tillbringar många timmar i förskola, skola och fritidshem varje dag. Därför är det viktigt att inomhusmiljön är bra och lever upp till bestämda krav. Det får till exempel inte vara dålig luft eller för hög ljudnivå. Barnen och ungdomarna har rätt till en bra inomhusmiljö eftersom den påverkar hur de mår. 

Förskolor, skolor, fritidshem och öppna förskolor är anmälningspliktiga verksamheter. Innan en anmälningspliktig verksamhet startar ska verksamhetsutövaren göra en anmälan till miljöenheten.

Förskolan och skolan ansvarar för inomhusmiljön

Du som är ansvarig för en verksamhet inom skola och förskola ska enligt miljöbalken arbeta förebyggande för att undvika miljö- och hälsoproblem. Många barn och ungdomar har i dag problem med allergier och överkänslighet. En bra inomhusmiljö är nödvändig för att underlätta för allergiker och viktig för att förebygga besvär hos alla.

Fuktskador, radon, dålig ventilation och felaktig eller undermålig städning är exempel på några av de riskfaktorer som måste kontrolleras. Miljöenheten har tagit fram en vägledning om lagkrav för miljö och hälsa för dig som arbetar med, driver eller vill starta förskola, skola eller fritidshem. 

Rökförbud enligt lag

Rökning i lokaler som är avsedda för barnomsorg, skolverksamhet eller annan verksamhet för barn eller ungdom samt på skolgårdar och motsvarande områden utomhus vid förskolor och fritidshem är förbjuden.

Senast granskad 24 september 2021.