• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30

  Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta

  Öppettider:
  Måndag, Onsdag, Torsdag kl. 09:00 - 16:30
  Tisdag kl. 11:00 - 19:00
  Fredag kl. 09:00 - 15:00

  OBS! 22-23 januari har vi begränsade öppettider för besök p.g.a. planeringsdagar. Besöksdisken håller öppet kl. 12:30-16:30 under dessa två dagar. Tisdag 29 januari är det stängt hela dagen p.g.a. utbildning.

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Familj, barn och ungdom

Alla önskar att barn ska få en trygg och god uppväxt, men ibland finns skäl att känna oro för att barn, ungdomar och familjer inte har det tillräckligt bra.

Som förälder kan man periodvis känna att man inte räcker till eller att barnet/tonåringen inte mår bra, inte finner sig till rätta till exempel hemma, på fritiden, i förskolan eller skolan. Barnet eller ungdomen kanske visar tecken på riskfylld utveckling genom att missbruka eller begå brott. För det mesta finner familjen själv en lösning på problemen. Kanske kan släkt och vänner hjälpa till med råd och stöd men om det inte räcker till kan socialtjänsten ge stöd och hjälp. När barn och ungdomar riskerar att fara illa samarbetar vi med familjen och andra vuxna så att vi tillsammans kan se till att barnet får det så bra som möjligt. 

Som förälder är man ansvarig för att ens barn får den omvårdnad och trygghet som de behöver. I bland kan man som förälder behöva stöd. Om det behövs kan socialtjänsten stödja föräldrar i sitt föräldraskap. Föräldrar som får och tar emot hjälp tidigt kan undvika att barnet får problem senare i livet. Att söka stöd i sitt föräldraskap är ett sätt att ta föräldraansvar.

Stöd och hjälp

Genom socialtjänsten kan du som förälder, barn och ungdom få stöd på olika sätt. Behovet av stöd kan se olika ut i olika situationer. Kommunen har därför många olika former av stöd och verksamheter som riktar sig till både vuxna, barn och ungdomar. Vissa stödinsatser är öppna för alla och kräver inte någon utredning eller beslut från kommunens sida. I dessa fall tar du direkt kontakt med kontaktpersonen för den verksamhet du är intresserad av.

Det finns även insatser och verksamheter som kräver att det sker en utredning och fattas ett beslut om att en person får ta del av insatsen/verksamheten. Dessa verksamheter riktar sig i första hand till dem som har ett mer omfattande behov av stöd. Både vuxna och barn kan vända sig till socialtjänsten för att tillsammans med personalen där diskutera vilka vägar som kan finnas till en positiv utveckling. Socialtjänsten kan också ge omedelbar hjälp i olika krissituationer.

Psykisk ohälsa

Alla människor kan må psykiskt dåligt ibland. Exempel på det kan vara att man känner sig ledsen, har svårt att sova, har huvudvärk, känner oro, saknar självförtroende eller har svårt att lita på någon. Ibland kanske inte livet blir som man tänkt sig. Hur du än mår så är det viktigt att tillåta sig själv att känna det man känner. Om du känner att du inte mår bra kontakta sjukvårdsrådgivningen på 1177 eller se telefonnummer på sidan Akut hjälp

Senast granskad 31 maj 2017.