• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Allmän förskola

Allmän förskola erbjuds alla barn från och med höstterminen det år de fyller tre år, till och med vårterminen det år de fyller sex år. Verksamheten omfattar 525 timmar om året / 15 timmar i veckan och är avgiftsfri. Allmän förskola följer skolans läsårstider vilket innebär att under lov- och studiedagar får barnet inte vara på förskolan. Verksamheten är frivillig och förskolechefen på varje enskild förskola bestämmer vilka tider ditt barn ska gå.

Barn har från och med höstterminen det år de fyller tre år rätt till allmän förskola som är avgiftsfri. Den allmänna förskolan omfattar minst 525 timmar per år. I Avesta kommun omfattar detta 15 timmar/vecka i befintlig verksamhet. Allmän förskola följer i huvudsak skolans läsårstider. Det vill säga att uppehåll görs vid lov (jullov, sportlov, påsklov och sommarlov), ej vecka 44 som inte räknas som lov. 

För vårdnadshavare som arbetar, studerar eller är arbetssökande innebär allmän förskola en avgiftsreducering med 15 timmar/vecka från och med höstterminen det år barnet fyller tre år.

Om vårdnadshavare är korttidsvikarie gäller samma riktlinjer som för de som arbetar. Vistelsetiden för ert barn på förskolan eller annan pedagogisk verksamhet blir arbetstid inklusive restid och tiderna för barnet lämnas in så fort som möjligt. Om barn som omfattas av allmän förskola har varit i förskolan mer än 15 timmar/vecka medan vårdnadshavare har arbetat har barnet inte rätt att vara på förskolan när vårdnadshavare är ledig.

Om tider för allmän förskola infaller på kompetensutvecklingsdagar, vårdnadshavarens semester, sjukdom eller röda dagar så går denna tid inte att ta igen.

Senast granskad 26 augusti 2021.