• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30

  Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta 

  Besökstider:
  Måndag kl. 09:00-16:30
  Tisdag kl. 11:00-16:30
  Onsdag kl. 09:00-16:30
  Torsdag kl. 09:00-16:30
  Fredag kl. 09:00-15:00

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Parkeringstillstånd för rörelsehindrad

Du som är folkbokförd i Avesta kommun och har väsentliga svårigheter att förflytta dig, kan ansöka om parkeringstillstånd för rörelsehindrad (PRH-tillstånd)

Ett tillstånd får endast utfärdas till en rörelsehindrad som har ett varaktigt funktionshinder som innebär att han eller hon har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand.

Ett parkeringstillstånd gäller i hela landet och ger

 1. rätt att parkera under högst tre timmar där parkering enligt en lokal trafikföreskrift är förbjuden eller tillåten under kortare tid än tre timmar
 2. rätt att parkera under högst 24 timmar där parkering enligt en lokal trafikföreskrift är tillåten under mer än tre men mindre än 24 timmar
 3. rätt att parkera på parkeringsplatser som genom lokala trafikföreskrifter reserverats för rörelsehindrade med parkeringstillstånd. Viss längsta uppställningstid som föreskrivits för sådan plats skall iakttas
 4. rätt att parkera under högst tre timmar på gågata. Parkeringstillstånd ger inte rätt att parkera på en plats som föreskrivits vara avsedd för ett visst ändamål eller fordonsslag. Ett parkeringstillstånd skall gälla under viss tid, dock längst fem år.

Du kan ansöka som förare (Du själv kör fordonet) eller som passagerare (Någon annan kör fordonet du åker med). PRH-tillståndet är personligt och följer den som kortet är utfärdat till.

Undantag

Parkeringstillstånd är inte avsedda för ett kortvarigt rörelsehinder. Parkeringsproblemet får då lösas på annat sätt.

Enbart svårighet att bära utgör inte grund för ett parkeringstillstånd. En blind person som inte har något rörelsehinder ges normalt inte parkeringstillstånd.

Enbart mag- och tarmproblem som medför att en person kan få akut behov av en toalett ger inte rätt till parkeringstillstånd för rörelsehindrade.

Enbart svårighet att ta sig i och ur bilen utgör inte grund för parkeringstillstånd.

Reglerna om parkeringstillstånd för rörelsehindrade

Ansökan

Avesta kommun är den myndighet som prövar ansökan och utfärdar eventuella parkeringstillstånd för rörelsehindrade för de som är folkbokförda i Avesta kommun. Tillståndet är kostnadsfritt.

Kommunens beslut om parkeringstillstånd kan överklagas hos länsstyrelsen.

Ansökan fylls i och foto (Motsvarande passfoto) bifogas ansökan. Läkarintyg bifogas ansökan, där läkaren styrker behovet av PRH-tillstånd.

Ansökningsblanketter kan erhållas på Avesta kommuns servicecenter alternativ via länken nedan.

Länk till ansökningsblankett inklusive fotobilaga för PRH-tillstånd finns här.
(Pdf)

Borttappat parkeringstillstånd

Om du på något sätt förlorar ditt parkeringstillstånd behöver du anmäla detta till Polisen, eftersom det är en värdehandling. För att du ska kunna beställa ett ersättningskort behöver du lämna in en kopia på din polisanmälan till Avesta Servicecenter. 

Hämta och lämna passagerare utan parkeringstillstånd

För personer som inte uppfyller kraven för ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade finns i trafikförordningen (11 kap. 9 § punkten 7) ett allmänt undantag som innebär att man vid transport av sjuka eller rörelsehindrade får stanna och parkera ett fordon trots förbud att parkera enligt lokala trafikföreskrifter. Detta gäller endast om omständigheterna kräver det och om särskild försiktighet iakttas. I många fall kommer man då mycket närmare målpunkten och kan stanna för att hjälpa sin passagerare ur bilen innan föraren sedan parkerar fordonet på en vanlig parkeringsplats.

Kontaktuppgifter

Du hittar kontaktuppgifter till Servicecenter i kontaktfliken högst upp till höger på denna sida. 

Senast granskad 17 augusti 2020.