• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Höns i tätort

Du behöver inte söka tillstånd eller anmäla hos oss om du ska skaffa höns, men det är bra att prata med sina närmaste grannar om dina planer, särskilt om du bor i ett tätbebyggt område. Det är lättare för dem att acceptera fjäderfän på granntomten om de är förberedda.

Tänk på

Du behöver planera hur du ska hantera utfodring och gödselhantering på ett sätt som inte orsakar olägenhet/störningar (luktstörning, skadedjur m.m.) för dina grannar samt närmiljön. Tänkt på att lukten från hönsgödsel kan vara ganska stark.

Att ha tupp i bostad nära grannar eller i tätbebyggt område avråder miljöenheten ifrån. Klagomål gällande galande tuppar är vanliga och om tuppens galande anses som störande kan ni som ägare behöva göra er av med tuppen.

Din hönshållning lyder under miljöbalken och djurskyddslagen. Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning ansvarar för tillsynen enligt miljöbalken och länsstyrelsen ansvarar för tillsynen enligt djurskyddslagen.

Klagomål

Hönshållningen får inte orsaka olägenhet som lukt- eller ljudstörningar. Om grannar blir störda, t.ex. av lukt eller galande tuppar, kan de lämna ett klagomål om störningarna till miljöenheten.

Anses klagomålet vara berättigat kan det leda till förbud mot att ha tupp eller krav på att djuren måste vara inomhus om natten. Du som har djuren får även betala en tillsynsavgift för miljöenhetens handläggning av klagomålet om klagomålet anses vara berättigat.

För att förekomma klagomål, be dina grannar att först ta kontakt med dig om de upplever problem!

Senast granskad 15 juli 2021.