• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Kultur i skolan

En viktig del av utbildningen.

På skolverkets hemsida står det "Skolans uppdrag att arbeta med estetik, kultur och skapande handlar både om att se till att alla elever får kännedom om samhällets kulturutbud och om att använda estetiska uttryckssätt och skapande arbetssätt som en del av undervisningen".

Sedan 2016 har Avesta kommuns Kulturpedagog samt Kultursamordnare, Malin Grimfeldt och Moa Hedström Waldén, arbetat med kultur och delaktighet bland våra unga medborgare i kommunen.
Från 2017 har vi arbetat med premissen att kulturen i skolan ska vara en del av barns och ungas utbildning, ett komplement till den ordinarie undervisningen.  

Vi jobbar med ett utformat ett årshjul där vi delar upp årskurserna och kultuttrycken så att olika årskurser upplever, provar på och tar del av olika former av kultur. Tanken bakom årshjulet är att eleven under sin skoltid i Avesta kommun ska ha upplevt många olika kulturformer och känna sig trygg i mötet med de olika uttrycken, samt känner till vad samhället kan erbjuda för kultur. Samtalet kring upplevelsen är lika viktig som upplevelsen i sig.

EKOs

Elevkulturombud eller EKOs finns på alla skolor på kommunen och även på gymnasiet. 
Ett EKO är ett ombud för alla elever i grundskolan och är en viktig resurs för oss i att välja vilka föreställningar, kulturupplevelser och filmer som vi ska ta in i Kultur i skolan. Den kultur som köps in har blivit godkänt av våra EKOs. Ekosarna är även med vid skolbioveckan och håller där i samtalen efter filmerna. Något som uppmärksammats och lyfts som gott exempel av Svenska Filminstitutet, genom att Ekosarna fick delta i deras nationella konferens och berätta om detta arbete. 

Ekosarna är även delaktiga när ansökan till Statens kulturråd för Skapande skola ska göras. De diskuterar och är delaktiga i beslut över vilken kultur det ska sökas medel för.  

 • Årshulet löper över hela läsåret då eleverna ingår i verksamheten. 

  5-åringar  - Teaterföreställning
  F-klass - Teaterföreställning
  Åk 2 - Skolbio
  Åk 4 - Dansföreställning
  Åk 5 - Föreställningen "Bengtsson på dörren", om att växa upp i familjer med en missbruksproblematik. 
  Åk 6 - Skolbio
  Åk 7 - Teaterföreställning
  Åk 8 - Skolbio

  Utöver detta får varje skolklass möjlighet till en guidad visning av Avesta Art samt möjlighet till att uppleva annan kultur genom b.la. Skapande skola.  

Senast granskad 02 mars 2021.