- Skriv ut
- Dela
- Kontakt
-
Kontaktinformation
Avesta Servicecenter
Telefon: 0226-64 50 00
Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30
E-post: servicecenter@avesta.se
Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30. Fredag 26/2 stängt pga verksamhetsplanering.
Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter.Ställ en fråga
Tack för ditt meddelande.
Frågor och svar
Här hittar du vanliga frågor och svar gällande barnomsorg.
-
- Frågor och svar
- Hur söker jag barnomsorg?
Du loggar in i e-tjänsten IST förskola med din e-legitimation och gör din ansökan där.
- Hur och när ska jag anmäla/ändra min inkomst?
För att vi ska kunna beräkna vilken avgift du ska betala ska du anmäla din inkomst. Du kan anmäla din inkomst när barnet fått placering eller om det finns ett placerat syskon.
Du ska anmäla din inkomst via e-tjänsten IST förskola. Med inkomst räknas inom Sverige beskattningsbara inkomster per månad före skatt.
De personer som är folkbokförda på samma adress och lever tillsammans under äktenskapsliknande former ska anmäla sina inkomster.
- Hur stor är chansen att jag får plats där jag vill?
Störst chans att få ett av sina val är i augusti.
Sannolikheten att få ett av sina val beror på hur många barn som står i den aktuella kön, din egen plats i kön samt antal lediga platser som kommer att uppstå på förskolan det datum du önskar plats där.
- Hur lång väntetid är det för att få plats i Förskolan?
Ditt barn är garanterad plats inom fyra månader från det att ansökan registrerats i vår e-tjänst. Placering kan erbjudas tidigare i mån av plats eller vid särskilda behov. Vi kan inte garantera att du får den plats du önskar, men om du blir erbjuden en annan förskola eller ett annat familjedaghem än du valt kan du stå kvar i kö till ditt förstahandsval. Under vissa perioder kan det vara svårare att få plats. Det är lättare att få den plats man önskar på hösten, då många sexåringar lämnar förskolan för att börja i förskoleklass och fritidshem.
- Hur lång tid tar det att skola in mitt barn i förskolan?
Det är individuellt från barn till barn, men du kan räkna räkna med att det tar en till två veckor.
- Vad kostar barnomsorg?
Avgiften grundar sig på familjens sammanlagda inkomst före skatt (Bruttoinkomst) och är olika procentsats för barn nummer ett, två och tre och så vidare. Vi tillämpar Maxtaxa vilket betyder att det finns ett maxbelopp som avgiften inte överstiger för varje barn. Avgiften betalas från och med första placeringsdagen. Här kan du läsa mer om avgifter.
- Vad händer om jag inte betalar fakturan för förskola/fritidshem
Du får en påminnelse cirka tio dagar efter förfallodatum. Om du ändå inte betalar så skickas fakturan vidare till inkassoföretaget Visma.
Vi kan komma överens om att lägga upp en avbetalningsplan, men om du inte accepterar avbetalningsplanen, utreder vi om ni ska förlora er plats. Om du har en gammal skuld kan man inte få någon ny plats innan skulden är betald.
- Mitt barn är skrivet på annan ort, kan jag få barnomsorg ändå?
Vi kan inte erbjuda placering till ett barn som är folkbokfört i annan kommun utan tillämpar generellt huvudregeln i skollagen som säger att barnet ska placeras i hemkommunen. Kommunen där barnet är folkbokförd kan tillfrågas om de är villiga att betala för plats på annan ort men det medges sällan.
- Vårt barn bor växelvis hos båda vårdnadshavarna, vem ska betala fakturan för förskolan/fritidshemmet?
Den vårdnadshavare som har behov av barnomsorg betalar för platsen. Man kan ha delad faktura och dubbla placeringar om båda vårdnadshavarna behöver plats till barnet. Var och en ansöker om sin plats via e-tjänsten IST förskola.
- Mitt barn har varit sjuk under en lång period, kan jag få tillbaka pengar på avgiften?
Om ditt barn har varit sjukt en sammanhängande period på mer än 21 kalenderdagar kan reducering av avgiften ske. Frånvaron ska styrkas med läkarintyg och reducering sker med 1/30 del av månadsavgiften för varje sjukdag från och med den 22:a sjukdagen.
- Hur många timmar har jag rätt till barnomsorg