• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Mångfald i trädgården

Närnaturen är viktig för trivsel och vi vill ge dig några tips på både större och mindre projekt för att skapa ett rikare växt- och djurliv i din trädgård. Du måste inte göra allt men några av förslagen kanske passar just dig och dina förhållanden. Det handlar inte om att låta trädgården växa vilt och snåra igen, utan om hur man tar till vara de egna förutsättningarna för att bilda en biologiskt rik och varierad miljö.

Trädgård för fjärilar och bin

För våra insekter kan man göra en hel del genom att plantera olika blommor. Kryddor som timjan, isop och lavendel besöks gärna av både fjärilar och bin. Blåklockor och ärtväxter som ginst, klöver och lusern är också välbesökta av bin och humlor. Dessa växter och andra blommor kan man ha i en egen liten äng som kan ordnas i en del av trädgården i stället för en bit av gräsmattan. På våren så är en blommande sälg en mycket uppskattad födokälla för insekter av alla slag. Syren och kaprifol inte bara doftar underbart i försommarkvällen utan är också svärmarfjärilarnas favoritblommor. 

Dammar

En damm, korrekt anordnad på lämpligt ställe, är inte bara en trevlig plats att sitta och filosofera vid utan ger livsutrymme för både groddjur och vattenlevande insekter samt ger bad- och drickmöjligheter åt våra småfåglar.

Bostäder för fåglar

Hackspettar och andra fåglar hittar en hel del matnyttigt i gamla träd; om sådana finns i trädgården kan de med fördel lämnas att åldras i frid under förutsättning att de inte riskerar att falla och skada egendom eller person. Precis som för oss människor råder det ofta bostadsbrist i naturen och där kan vi också hjälpa till. Att placera ut holkar är ett välkänt sätt att hjälpa fåglar med bostad men visste du att man även kan hjälpa fladdermöss, bin, humlor och igelkottar med tak över huvudet?

Balkonger för stadsinsekter

För den som bor i flerfamiljshus och kanske bara har en balkong att tillgå finns det också möjligheter att hjälpa naturen. I balkonglådor och krukor kan man odla växter som ger nyttig snabbmat till stressade stadsinsekter.

Senast granskad 31 augusti 2021.