- Skriv ut
- Dela
- Kontakt
-
Kontaktinformation
Socialtjänstens reception 0226- 64 53 44.
Måndag-torsdag 08.00-16.00, fredagar 08.00-15.00. Lunchstängt samtliga dagar mellan 12.00-13.00
Besöksadress: Markusgatan 25, Avesta
Postadress: Box 23, 774 21 Avesta
Avesta Servicecenter
Telefon: 0226-64 50 00
Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30
E-post: servicecenter@avesta.se
Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.
Påskstängt: Fredag 2 april till och med måndag 5 april.
Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter.Ställ en fråga
Tack för ditt meddelande.
Stöd för barn och ungdomar
Vem som helst är välkommen att kontakta socialtjänsten för frågor och funderingar. Oss kan du tala med om du behöver diskutera lösningar kring din situation eller om du känner oro för någon som inte mår bra.
Socialtjänsten erbjuder dig som förälder, barn och ungdom stöd och hjälp, på olika sätt. Behovet av stöd kan se olika ut i olika situationer.
Vissa stödinsatser är öppna för alla och kräver inte någon utredning eller beslut från kommunens sida. Det finns även stödinsatser och verksamheter som kräver att det sker en utredning (länk till första sidan ang utredning) och ett beslut om vilket stöd som erbjuds barnet, ungdomen eller familjen.
Vi försöker alltid anpassa oss efter dig och dina behov och det vanligaste är att vi tillsammans är överens om vilken hjälp som behövs.
Om du fyllt 15 år har du rätt att avgöra om du är villig att ta emot den hjälp som erbjuds.
Om socialtjänsten kommer fram till att du behöver stöd utanför det egna hemmet, trots att du och/eller dina föräldrar säger nej, kan vi ansöka hos Förvaltningsrätten om att detta beslut ska gälla. I dessa situationer få du och dina vårdnadshavare ett offentligt biträde för att din rätt ska bevakas och inga felaktiga beslut ska fattas.
Kontaktuppgifter till Socialtjänsten, se kontaktfliken i högra övre hörnet på denna sida.
-
- Stöd för barn och unga
-
- Familjebehandling "Handtaget"
Här arbetar familjebehandlare som kan erbjuda några samtal enskilt eller med hela familjen om någon behöver samtala om sin egen eller familjens situation. Handtaget kan också erbjuda familjebehandling som en insats till familjer som är i behov av förändring i sin livssituation och sitt beteende.
Det är socialtjänsten som utreder och beslutar om behovet av familjebehandling finns. Familjebehandling är en frivillig insats och kan inte utföras mot den enskildes vilja. Verksamheten ingår i socialtjänstens öppenvård för vuxna.
Kontakta reception omsorgen 0226-64 53 44, fråga efter familjebehandlare.
- Familjehem
Familjehem är det som tidigare kallades fosterhem eller fosterfamilj. Ett familjehem välkomnar någon annans barn eller ungdom som familjemedlem i sin familj.
Skälen till att barn/ungdomar inte kan bo hemma är många. För de barn/ungdomar som inte kan bo tillsammans med sina biologiska föräldrar är det viktigt att de får komma till en familj där de kan känna sig trygga och säkra.
I ett familjehem kan man bo under kortare eller längre tid. Familjehem kan till exempel vara en ensamstående vuxen med eller utan barn, par i olika åldrar med eller utan barn och de kan ha svenskt eller annat ursprung. Det är socialtjänsten som utreder den ungas eller familjens situation och om behovet av familjehem finns. Finns det ett behov kan stödet vara frivilligt eller tvingande. Olika lagar styr vad som är frivilligt och vad som är tvingande.
- Fältare
Vi fältarbetare arbetar uppsökande och förebyggande bland ungdomar i åldrarna 13-20 år. Vi vill finnas där ungdomar finns så att du som ungdom kan vända dig till oss om du behöver någon att prata med eller om du behöver stöd eller hjälp på något sätt. Vi vill att ungdomar ska må bra och kunna få hjälp i tid om de behöver det.
Du kan träffa på oss på högstadieskolorna, gymnasiet, ute på stan, i idrottshallarna eller på fritidsgårdarna. Du kan känna igen oss på våra jackor och tröjor där det står FÄLTARE. Hör gärna av dig om du funderar över något.
Kontakt
Fältarbetare telefon 0226-64 51 30, 0226-64 58 91, 0226-64 53 04, 0226-64 59 85
- Höjden
Hit kan ungdomar 13-17 år vända sig för att få råd, stöd och vägledning om det är något som oroar eller bekymrar dem. Det kan vara funderingar om hur du har de i familjen, frågor, funderingar eller problem med alkohol eller andra droger.
Föräldrar erbjuds också samtal med oss om de har funderingar kring sin tonåring. Här arbetar behandlingsassistenter som erbjuder samtal för råd och stöd och olika behandlingsinsatser för ungdomar. Här samverkar personalen med polis, skola och olika organisationer för att på olika sätt förebygga ohälsa hos ungdomar. Höjden ingår i socialtjänstens öppenvård för unga.
Telefonnummer till verksamheten: 0226-64 50 75, 64 50 85
- Kontaktfamilj
Vem som helst som är 15 år och äldre har rätt att ansöka om att få en kontaktfamilj.
Kontaktfamiljen ska fungera som ett stöd till barnet/ungdomen och vara ett komplement till familjens egna resurser. Kontaktfamiljer kan till exempel vara en ensamstående vuxen med eller utan barn, par i olika åldrar med eller utan barn och de kan ha svenskt eller annat ursprung.
Det finns olika skäl till att kontaktfamiljer behövs. Det kan handla om barn som har särskilda behov eller det kan vara något i föräldrarnas livssituation som gör att fler vuxna behövs. Det är socialtjänsten som utreder och beslutar om behovet av kontaktfamilj finns. Kontaktfamilj är en frivillig insats och kan inte tillsättas mot den enskildes vilja.
Om du är yngre än 15 år är det dina föräldrar (vårdnadshavare) som måste ansöka om eller tacka ja till att du får en kontaktfamilj.
Om du har fyllt 15 år måste du antingen ansöka om en kontaktfamilj själv eller tacka ja till det om socialtjänsten föreslår det.
- Kontaktperson
Kontaktperson är en vuxen person som har tid och möjlighet att stötta dig i din vardag. Det finns flera anledningar till att du kan behöva en kontaktperson. Det kan vara så att du behöver komma hemifrån och göra något annat ibland eller behöver prata och få vara med någon som inte tillhör familjen. Ni träffas och gör något tillsammans som till exempel deltar i någon fritidsaktivitet, promenerar, fikar, går och handlar eller går på bio. Det är socialtjänsten som utreder och beslutar om behovet av kontaktperson finns. Kontaktperson är en frivillig insats och kan inte tillsättas mot den enskildes vilja.
Om du är yngre än 15 år är det dina föräldrar (vårdnadshavare) som måste ansöka om eller tacka ja till att du får en kontaktperson.
Om du har fyllt 15 år måste du antingen ansöka om kontaktperson själv eller tacka ja till det om socialtjänsten föreslår det
- Linus barn- och ungdomsstöd
Linusgruppen är för dig som är barn eller tonåring och har en nära anhörig som är eller varit beroende av alkohol eller andra droger.
I gruppen får du möjlighet att :
-Se att du inte är ensam -Förstå att det inte är ditt fel att en vuxen missbrukar -Visa och uttrycka känslor -Få kunskap om alkohol och droger -Få styrka att säga nej till sådant du inte vill
Grupperna träffas på kvällstid cirka 15 gånger.Om du vill vara med i en grupp eller fråga om något är du välkommen att höra av dig.
Kontakt
Gruppledare, telefon 0226-64 53 87 eller 0708-64 51 49, 070-424 81 05 E-post: linusbarnstod@grytnasforsamling.se
- Samtalsmottagningen
Samtalsmottagningen tillhandahåller råd, stödsamtal och behandling till både föräldrar och barn 0-17 år. Hit kan föräldrar och ungdomar ringa eller komma på besök för att få hjälp på olika sätt eller för att komma i kontakt med rätt instans. Arbetsteamet består av samtalsterapeut, psykolog, pedagog och familjerådgivare. Här samverkar alla kring stödjande och behandlande insatser för familjer med barn.
Mottagningstelefon 0226-49 62 77
- Särskilt kvalificerad kontaktperson
Du som är under 21 år och riskerar att fastna i till exempel missbruk eller brottslighet kan behöva extra stöd och få hjälp av en särskilt kvalificerad kontaktperson. Kontaktpersonen är en vuxen som oftast har ett jobb där han eller hon träffar ungdomar med olika problem. Kontaktpersonen ska stötta, motivera och peppa dig till sådant som skolarbete, jobb och fritidsaktiviteter. Ni ska kunna prata och träffas regelbundet.
För att stödet ska bli så bra som möjligt för dig kan han eller hon också ha kontakt med dina föräldrar (vårdnadshavare), din skola eller arbetsplats.
Om du är yngre än 15 år är det dina föräldrar (vårdnadshavare) som måste ansöka om eller tacka ja till att du får en särskilt kvalificerad kontaktperson.
Om du har fyllt 15 år måste du antingen ansöka om en kvalificerad kontaktperson själv eller tacka ja om socialtjänsten föreslår det.
Socialtjänsten kan tvinga dig att ta emot en Särskilt kvalificerad kontaktperson om du eller dina föräldrar (vårdnadshavare) inte tar emot hjälpen frivilligt och det finns risk för att du kommer att bli omhändertagen enligt Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, för att du själv gör saker som inte är bra för dig.
- Stöd för unga brottsoffer och medling
Stödverksamheten vänder sig till dig som är mellan 12 och 21 år och har blivit utsatt för brott. Du får hjälp med att bearbeta dina upplevelser och att förbereda dig inför en eventuell rättegång. Vi erbjuder också praktisk hjälp till exempel hur man kontaktar olika myndigheter och försäkringsbolag. Vi kan också finnas med som stödperson vid olika möten. Du får vara anonym och brottet behöver inte vara anmält för att du ska få stöd.
Medlingsverksamheten är till för både den som begått brott och den som blivit utsatt. Mötet är väl förberett och sker tillsammans med en opartisk medlare. Här kan man få möjlighet att försöka ställa saker och ting till rätta, gottgöra och förklara. Som brottsutsatt kan man få berätta om brottets konsekvenser samt få svar på frågor som man burit med sig. Medling är användbart vid många typer av brott, till exempel misshandel, hot, snatteri, stöld rån och skadegörelse. Medling är frivilligt för båda parter.
Medling ger en möjlighet att träffa den som har utsatt dig för brottet, att få beskriva och berätta om din upplevelse och de konsekvenser som händelsen har fått för dig. Du får möjlighet att ställa de frågor som du kanske har. Medlingen ger dig möjlighet att bearbeta det du har upplevt och kan hjälpa dig att minska den eventuella rädsla du känner.
Vid medlingen får du som begått ett brott möjlighet att stå för det du har gjort, ta ansvar och visa att du ångrar dig. Du ges möjlighet att ställa tillrätta så långt det går. Du får berätta om händelsen och de konsekvenser den haft för dig och du får möjlighet att be om förlåtelse. Ditt agerande kan bli mycket betydelsefullt för både dig och den du har utsatt.
- Stöd- och krissamtal för barn som upplevt våld i familjen
Socialtjänsten erbjuder stöd- och krissamtal med barn som upplevt våld i familjen. Stödet är till för barn som är 4 år och äldre och syftar till att ge barn möjlighet att berätta om och bearbeta sina upplevelser av våld, att göra det som hänt "pratbart" och begripligt, och därigenom minska risken för ohälsa i framtiden. Du som förälder är välkommen att kontakta oss om ditt barn behöver stöd.
Omsorgsförvaltningen telefon 0226-64 53 44
- Ungdomsmottagningen
Ungdomsmottagningen vänder sig till alla killar och tjejer 13-25 år. Hos oss kan du träffa en läkare eller barnmorska om du till exempel:
- behöver rådgivning om olika preventivmedel
- behöver testa dig för könssjukdomar
- behöver göra ett graviditetstest
- har frågor om sex
- har frågor om acne, menstruation eller något annat som rör kroppen.
Läkarbesök för de som är över 20 år kostar 200 kr. Övriga besök är kostnadsfria.
Hos oss kan du också träffa en kurator om du mår dåligt eller bara behöver prata av dig. Kuratorn kan ge dig stöd och råd i frågor som gäller; familjen, kamrater, skolan, stress, sexuell läggning, kärlek, mobbning, skilsmässa, sex, arbetslöshet, droger, ätstörning, oro eller ångest.
På mottagningen arbetar barnmorskor, läkare, kurator samt en undersköterska som svarar i telefon och bokar tider med mera. Alla som arbetar på ungdomsmottagningen har tystnadsplikt.
Telefonnummer 0226-49 63 68.
- Ungdomstjänst
Ungdomstjänst är en påföljd som unga lagöverträdare i åldern 15–20 år kan dömas till.
Syftet med ungdomstjänst är att det ska vara en konsekvent och meningsfull påföljd som syftar till att hjälpa den unge till ett liv utan kriminalitet. För att bli aktuell för ungdomstjänst krävs att den unge är lämplig och har samtyckt till påföljden. Om ungdomstjänsten missköts meddelar socialtjänsten detta till tingsrätten som kan döma till annan påföljd.
Ungdomstjänst innebär arbete utan lön i lägst 20 timmar och högst 150 timmar. Det oavlönade arbetet i form av ungdomstjänst sker på den unges fritid för att inte gå utöver skola eller annan sysselsättning. Som exempel kan arbetet utföras i en ideell förening, idrottsförening, kommunal verksamhet, trossamfund eller annan samhällsinriktad verksamhet. Ungdomstjänst kan även ske i privat regi. På arbetsplatsen utses en handledare som följer ungdomen under arbetet.
Det är åklagaren som begär ett yttrande från socialtjänsten. I yttrandet skriver socialtjänsten bland annat om den unge anses lämplig för ungdomstjänst och om han eller hon har gett sitt samtycke. Härefter är det tingsrätten som beslutar om påföljden blir ungdomstjänst. Om påföljden blir ungdomstjänst träffas den unge, föräldrar och en representant från socialtjänsten för att göra upp en planering. Under mötet skrivs en arbetsplan som den unge ska följa.
- Ungdomsvård
Du som har begått brott och är 15-21 år kan dömas till ungdomsvård. För att kunna dömas till det krävs att du behöver vård eller någon annan insats som socialtjänsten kan hjälpa dig med. Stödsamtal, att bli placerad i ett familjehem eller att få en kontaktperson är exempel på ungdomsvård. Det är socialtjänsten som utreder och föreslår vilken insats eller vård du har behov av och tingsrätten som bestämmer om du ska dömas till ungdomsvård eller något annat straff.
Om du har förstört något i samband med ditt brott kan tingsrätten också bestämma att du ska hjälpa den person som fått sina saker förstörda. Antingen genom att laga eller begränsa skadan på det du har förstört. I din dom ska det stå under hur lång tid du ska hjälpa till och på vilket sätt du ska fixa det du har förstört. För att tingsrätten ska kunna bestämma att du ska hjälpa till måste den person som du har förstört något för säga okej till att du gör det.
Döms du till ungdomsvård kan du också få ungdomstjänst eller böter.