• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30
  Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta 

  OBS! Läs om de nya restriktionerna för besök på Servciecenter här

  Besökstider:
  Måndag kl. 09:00-16:30
  Tisdag kl. 11:00-16:30*
  Onsdag kl. 09:00-16:30
  Torsdag kl. 09:00-16:30
  Fredag kl. 09:00-15:00

  * Tisdag 1 dec öppet endast klockan 11:00-12:30, 15:00-16:30 på grund av personalutbildning. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Djur

Misstänker du att djur far illa? Eller har du hittat sjuka och/eller skadade djur på kommunens mark? 

Länsstyrelsen har djurskyddstillsyn

Sedan 2009 är det Länsstyrelsen som har djurskyddstillsyn. Det innebär att allt som är kopplat till djurskyddslagen handläggs av Länsstyrelsen. Alla klagomål på djurhållningen, både inom lantbruket och husdjur, ska därför lämnas till Länsstyrelsen i Dalarna respektive Västmanland. 

Länsstyrelsen Dalarna
Telefon: 010-22 50 501 (vardagar 10:00-12:00)
E-post: djurskydd.dalarna@lansstyrelsen.se

Läs mer om att anmäla bristande djurhållning i Dalarna här

Länsstyrelsen Västmanland
Telefon: 010-224 96 00 (vardagar 9:30-12:00)
E-post: djurskydd.vastmanland@lansstyrelsen.se

Läs mer om att anmäla bristande djurhållning i Västmanland här

Tillstånd från länsstyrelsen

Vill du ha många sällskapsdjur, häst eller driva en verksamhet med djur. Då kan du behöva söka tillstånd från länsstyrelsen. Om du till exempel vill ha många hundar, katter eller föda upp dessa kan du behöva tillstånd. Om du driver en yrkesmässig verksamhet med djur behöver du alltid tillstånd, oavsett hur många djur du har. Yrkesmässig verksamhet är när du tjänar pengar på att till exempel föda upp och sälja djur eller om du driver ett hunddagis.

Läs mer om tillstånd för sällskapsdjur i Dalarna här.

Läs mer om tillstånd för sällskapsdjur i Västmanland här.

Skadade, sjuka eller döda vilda djur

Upptäcks skadade eller sjuka vilda djur är de en fråga för jägare eller polis.

Bra information om vad du bör göra när du hittat ett skadat vilt djur, övergivna djurungar eller besvärande vilt får du på Naturvårdsverkets webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Markägaren är alltid den som i första hand är ansvarig för döda djur i skog och mark. På Naturvårdsverkets webbplatslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa om vad som är "statens vilt", dvs vilka vilda djur som när de påträffas döda tillfaller staten. De djuren ska du anmäla till polisen, tel 114 14.

Sjuka och/eller skadade vilda djur på kommunens mark

Kommunjägaren har ansvar för att ta hand om skadade vilda djur i detaljplanelagt område på kommunens mark. Det kan vara vilda djur som tar sig in på detaljplanelagt område och skadar sig eller som av någon anledning redan är skadade när de tar sig in på kommunens mark. 

Alla kommunjägare som är under arbete bär en kommunjägarväst och har en skylt på bilen som säger Kommunjägare. De arbetar ofta tidigt på morgonen så att så lite folk som möjligt ska vara ute.

Kommunjägaren hjälper inte till vid viltolyckor

Kommunjägaren tar inte hand om skadade djur i samband med trafikolycka, det är Nationella Viltolycksrådets ansvar. Kolliderar du med vilt är det 112 du ska ringa. För mer information om viltolycka besök www.viltolycka.se

Hur får jag tag på en kommunjägare?

Om du vill komma i kontakt med kommunjägare i Avesta kontaktas Servicecenter (se ovan). I Fagersta och Norberg kontaktas Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund (NVK) på telefonnummer 0223-446 00.

Skyddsjakt

Alla vilda däggdjur och fåglar är fredade men på vissa arter är jakt tillåten under vissa perioder på året, så kallade jakttider. Skyddsjakt tillåts på vissa villkor för en del fredade arter för att förhindra skador.
 
Det är fastighetsägarens ansvar att bedöma och genomföra åtgärder mot djur som kan orsaka skada på egendom eller sprida smitta. Det kan till exempel gälla grävlingar eller skabbrävar. Bestämmelserna om skyddsjakt i jaktlagen ska följas. Länk till jaktlagen finns här nedan.
Senast granskad 16 juli 2020.