• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Sjuka eller skadade vilda djur

Har du hittat sjuka och/eller skadade djur på kommunens mark? Upptäcks skadade eller sjuka vilda djur är de en fråga för jägare eller polis.

Bra information om vad du bör göra när du hittat ett skadat vilt djur, övergivna djurungar eller besvärande vilt kan du läsa i Naturvårdsverkets råd om vilda djur.

Sjuka och/eller skadade vilda djur på kommunens mark

Kommunjägaren har ansvar för att ta hand om skadade vilda djur i detaljplanelagt område på kommunens mark. Det kan vara vilda djur som tar sig in på detaljplanelagt område och skadar sig eller som av någon anledning redan är skadade när de tar sig in på kommunens mark. 

Alla kommunjägare som är under arbete bär en kommunjägarväst och har en skylt på bilen som säger Kommunjägare. De arbetar ofta tidigt på morgonen så att så lite folk som möjligt ska vara ute.

Kommunjägaren hjälper inte till vid viltolyckor

Kommunjägaren tar inte hand om skadade djur i samband med trafikolycka, det är Nationella Viltolycksrådets ansvar. Kolliderar du med vilt är det 112 du ska ringa. 

Hur får jag tag på en kommunjägare?

Om du vill komma i kontakt med kommunjägare i Avesta kommun, kontakta Avesta Servicecenter på telefonnummer 0226-64 50 00. I Fagersta och Norbergs kommun kontaktas Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund, NVK, på telefonnummer 0223-446 00.

Döda vilda djur

Markägaren är alltid den som i första hand är ansvarig för döda djur i skog och mark. I Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd om jakt och statens vilt kan du läsa om vilka vilda djur som tillfaller staten när de påträffas döda. De djuren ska du anmäla till polisen, telefonnummer 114 14.

Skyddsjakt

Alla vilda däggdjur och fåglar är fredade men på vissa arter är jakt tillåten under vissa perioder på året, så kallade jakttider. Skyddsjakt tillåts på vissa villkor för en del fredade arter för att förhindra skador.
 
Det är fastighetsägarens ansvar att bedöma och genomföra åtgärder mot djur som kan orsaka skada på egendom eller sprida smitta. Det kan till exempel gälla grävlingar eller skabbrävar. Bestämmelserna om skyddsjakt i jaktlagen ska följas.
Senast granskad 31 augusti 2021.