• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30

  Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta

  Öppettider:
  Måndag, Onsdag, Torsdag kl. 09:00 - 16:30
  Tisdag kl. 11:00 - 19:00
  Fredag kl. 09:00 - 15:00

  OBS! 22-23 januari har vi begränsade öppettider för besök p.g.a. planeringsdagar. Besöksdisken håller öppet kl. 12:30-16:30 under dessa två dagar. Tisdag 29 januari är det stängt hela dagen p.g.a. utbildning.

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Bygglov och tillstånd

När du ska bygga nytt, bygga om, bygga till eller riva behöver du ofta tillstånd från kommunens miljö- och byggnadsnämnd.

Miljö- och byggnadsnämnden är den myndighet och första instans som fattar beslut i bygglovs- och anmälningsärenden. I flertalet ärenden har miljö- och byggnadsnämnden delegerat beslutanderätten till tjänstemän på plan- och byggenheten.

Tillstånd att bygga, riva eller göra vissa markarbeten lämnas av miljö- och byggnadsnämnden i form av bygg-, rivnings- eller marklov. Vissa åtgärder kräver inte bygglov, men att en anmälan lämnas. Vid en nyetablering på landsbygden kan det vara lämpligt att först söka ett förhandsbesked.

Miljö– och byggnadsnämnden är tillsynsmyndighet för hissar, vissa motordrivna anordningar, ovårdade tomter, siktskymmande vegetation, olovligt byggande samt för den obligatoriska ventilationskontrollen (OVK).

Mer information om bygglov, marklov och rivningslov hittar du i Bygglovsguiden. I guidens handbok förklaras alla konstiga begrepp du kan stöta på när du ska bygga och du kan läsa mer om när bygglov behövs eller inte behövs, när strandskyddsdispens krävs o s v. En del av den informationen finns också under sidorubrikerna här till vänster.

Här hittar du Bygglovsguiden!

Här hittar du vår e-tjänst samt blanketter för att söka bygglov mm 

Se en schematisk bild av bygglovsprocessen här

Plan- och byggenhetens taxa

Vid frågor är du välkommen att kontakta kommunens servicecenter. Du hittar kontaktuppgifter under fliken Kontakt ovan.

 

Senast granskad 11 januari 2019.