• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30* 
  OBS! Fredag 30 april, Valborgsmässoafton, stänger telefonin klockan 15.00.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Strandskyddsdispens

Vid hav, sjöar och vattendrag gäller strandskydd. Syftet med strandskyddet är dels att trygga förutsättningarna för allmänhetens tillgång till sjöar och vattendrag och dels att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten .

Normalt omfattar strandskyddet ett område inom 100 meter från strandlinjen, både upp på land och ut i vattnet. Ibland har länsstyrelsen upphävt eller utökat strandskyddsområdet och det kan därför variera mellan 25 och 300 meter. Funderar du på om ett område är strandskyddat kan du kontakta kommunen för att få hjälp. 

 

Inom strandskyddat område får man t.ex. inte:

 • Uppföra nya byggnader.
 • Ändra befintliga byggnader eller deras användning så att de hindrar eller avhåller allmänheten från att vistas i ett område.
 • Gräva eller utföra förberedelser för byggnader eller anläggningar.
 • Utföra åtgärder som väsentligt förändrar livsvillkoren för djur- eller växtarter.

 

Dispens från strandskyddet

Vill du göra någon av de åtgärder som är förbjudna inom strandskyddat område måste du ansöka om dispens. För att en dispens ska beviljas måste det finnas s k särskilda skäl enligt miljöbalken 7 kap. 18 c §. Kom ihåg att det i vissa fall krävs strandskyddsdispens även för bygglovsbefriade åtgärder.

Om du planerar någon åtgärd i närheten av en sjö, å eller vattendrag bör du alltid rådfråga kommunen om området är strandskyddat och om åtgärden kräver strandskyddsdispens. Du hittar kontaktuppgifter under fliken Kontakt ovan.

Använd gärna vår e-tjänst när du ska ansöka om strandskyddsdispens. Om du inte vill använda e-tjänsten hittar du ansökningsblanketter härHär kan du läsa om vilka handlingar som krävs i din ansökan.

Vid frågor är du välkommen att kontakta kommunens servicecenter. Du hittar kontaktuppgifter under fliken Kontakt ovanByggenheten hos Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning har telefontid kl. 10-12. 

Senast granskad 06 maj 2021.