• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30

  Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta 

  Besökstider:
  Måndag kl. 09:00-16:30
  Tisdag kl. 11:00-16:30
  Onsdag kl. 09:00-16:30
  Torsdag kl. 09:00-16:30
  Fredag kl. 09:00-15:00

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Strandskyddsdispens

Vid hav, sjöar och vattendrag gäller strandskydd. Syftet med strandskyddet är dels att trygga förutsättningarna för allmänhetens tillgång till sjöar och vattendrag, och dels att bevara goda livsvillkor på land och i vatten för djur- och växtliv. 


Normalt omfattar strandskyddet ett område inom 100 meter från strandlinjen, både upp på land och ut i vattnet. Ibland har länsstyrelsen upphävt eller utökat strandskyddsområdet och det kan därför variera mellan 25 och 300 meter. Funderar du på om ett område är strandskyddat kan du kontakta kommunen för att få hjälp. 

 

Exempel på förbjudna åtgärder inom strandskyddat område 

 • Bygga nytt
 • Ändra befintliga byggnader eller deras användning så att de inskränker allmänhetens tillgång till strandskyddat område
 • Utöka sin så kallade privata zon/hemfridszon
 • Gräva eller förbereda för byggnationer

 

Dispens från strandskyddet

Vill du göra någon av de åtgärder som är förbjudna inom strandskyddat område måste du ansöka om dispens. För att en dispens ska beviljas måste det finnas s k särskilda skäl för detta. De sex särskilda skäl som finns att välja mellan anges i miljöbalken. Kom ihåg att det i vissa fall krävs strandskyddsdispens även för bygglovsbefriade åtgärder.

Om du planerar någon åtgärd i närheten av en sjö, å eller vattendrag bör du alltid rådfråga kommunen om området är strandskyddat och om åtgärden kräver strandskyddsdispens. Du hittar kontaktuppgifter under fliken Kontakt ovan.

Använd gärna vår e-tjänst när du ska ansöka om strandskyddsdispens. Om du inte vill använda e-tjänsten hittar du ansökningsblanketter härHär kan du läsa om vilka handlingar som krävs i din ansökan.

Läs mer om strandskydd i Strandskyddsdelegationens broschyr "Strandskydd och dispens".

Vid frågor är du välkommen att kontakta kommunens servicecenter. Du hittar kontaktuppgifter under fliken Kontakt ovan.  

Senast granskad 11 mars 2020.