• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Delta och påverka

Det finns flera sätt att påverka vad som händer och görs i Avesta kommun. Nedan presenteras några möjligheter. 

Medborgarförslag

Har du ett förslag på något du tycker ska göras, kan du skriva ett Medborgarförslag. Det kan alla som bor i Avesta kommun göra, oavsett ålder. Då skriver du ner ditt förslag på papper, skriver att det är ett medborgarförslag du lämnar, och skriver under med ditt namn. Sedan skickar eller lämnar du in det till Avesta kommun.

Läs mer om hur du skriver ett medborgarförslag här.

Svara på remisser

Ofta skickas idéer/förslag på vad som ska göras i kommunen ut till människor som är berörda av förslagen. De får då möjlighet att ge sina synpunkter på förslagen. När du lämnar in dina synpunkter till kommunen läser tjänstemän och politiker dina synpunkter, och använder dem när de arbetar vidare med frågan och till sist fattar beslut.

Kontakta dina politiker

Du kan också ta kontakt med dina politiker - de som fattar beslut i Avesta kommun. Berätta vad du tycker och vad du tycker de ska göra.

Val

Var fjärde år är det val till Avesta kommuns fullmäktige. Kommunfullmäktige är den högsta beslutande församlingen i Avesta kommun, och utser bland annat politikerna i styrelser och nämnder. Du som har rösträtt kan då påverka genom att lägga din röst på ett parti/person som du känner förtroende för. Val sker vart 4:e år. 

Bli politiker

Du som har rösträtt i det kommunala valet har också möjlighet att själv ställa upp och försöka bli vald. Du kan gå med i ett politiskt parti som redan finns eller starta ett nytt parti.

Folkomröstningar

Du har också möjlighet att, tillsammans med andra, begära att det ska bli en folkomröstning i en särskild fråga. Då måste du samla namnunderskrifter, namnförtydligande och adresser från minst 5 procent av Avesta kommuns invånare (som får rösta i kommunala val). Om du lämnar in namnunderskrifter, namnförtydligande och adresser från 5 procent av invånarna så måste Kommunfullmäktige ta upp frågan om folkomröstning på ett av sina möten. Men, det är Kommunfullmäktige som bestämmer om det blir en folkomröstning eller inte. I juni 2009 genomfördes en folkomröstning i Avesta kommun. Den handlade om Tågstopp i Avesta kommun.

Senast granskad 23 april 2021.