• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Bygglov och andra tillstånd

När du ska bygga nytt, bygga om, bygga till eller riva behöver du ofta tillstånd från kommunens miljö- och byggnadsnämnd.

Miljö- och byggnadsnämnden är den myndighet som fattar beslut i bygglovs- och anmälningsärenden.            I många ärenden har miljö- och byggnadsnämnden delegerat beslutanderätten till tjänstemän på plan- och byggenheten.

Tillstånd att bygga, riva eller göra vissa markarbeten lämnas av miljö- och byggnadsnämnden i form av bygg-, rivnings- eller marklov. Vissa åtgärder kräver inte bygglov, men är anmälningspliktig. Vid en nyetablering på landsbygden kan det vara lämpligt att först söka ett förhandsbesked.

Miljö– och byggnadsnämnden är tillsynsmyndighet för hissar, vissa motordrivna anordningar, ovårdade tomter, siktskymmande vegetation, olovligt byggande samt för den obligatoriska ventilationskontrollen (OVK).

Kontaktuppgifter 

Du hittar kontaktuppgifter i kontakfliken högst upp i högra hörnet på denna sida. Vanligtvis hänvisar vi till Avesta Servicecenter som hjälper dig att komma i kontakt med rätt tjänsteperson eller avdelning. Använd gärna kontaktformuläret, eller ring för personlig service. Byggenheten hos Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning har telefontid klockan 10.00-12.00.

Senast granskad 24 september 2021.