- Skriv ut
- Dela
- Kontakt
-
Kontaktinformation
Avesta Servicecenter
Telefon: 0226-64 50 00
Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30
E-post: servicecenter@avesta.se
Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30. Fredag 26/2 stängt pga verksamhetsplanering.
Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter.Ställ en fråga
Tack för ditt meddelande.
Frågor och svar
-
- Frågor och svar
-
- Var kan asylsökande läsa svenska?
IFA ( Internationella Föreningen i Avesta) Här finns utbildningar i svenska, både grundläggande och fortsättningskurser. De är öppna för alla, även för den som är asylsökande. Lokalen finns på Mejerigatan i Krylbo.
- Vad får asylsökande i bidrag?
Den som inte har pengar kan söka dagersättning (som ska räcka till mat, hygienartiklar och kläder) från Migrationsverket:
71 kr/dag för ensam vuxen
61 kr/dag och person för par
37-50 kr/dag för barn;
37 kr/dag för barn upp till 3 år
43 kr/dag för barn 4-10 år
50 kr/dag för barn 11-17 år (från och med tredje barnet halveras ersättningen) - Har kommunen ansvar för alla nyanlända?
Migrationsverket ansvarar för de asylsökande.
Kommunen ansvarar för de som fått PUT (permanent uppehållstillstånd), TUT (tillfälligt uppehållstillstånd) och för asylsökande ensamkommande barn. Läs mer om kommunens ansvar för ensamkommande barn här. Kommunen ansvarar även för att asylsökande barn får gå i skola. Migrationsverket ansvarar i övrigt för de asylsökande.
Asylsökande vuxna har enbart rätt till akut sjuk- och tandvård. Barnen har rätt till samma sjuk- och tandvård som svenska barn. Det är Landstinget Dalarna som ansvarar för asylsökandes sjuk- och tandvård i Dalarna.
- Betalar kommunens skattebetalare för de nyanlända?
Kommunen ansvarar till viss del för de som har fått PUT (permanent uppehållstillstånd) och TUT (tillfälligt uppehållstillstånd). Under de nyanländas etableringstid, 2 år, får kommunen ersättning från staten för varje person som har PUT och TUT och bor i kommunen.
- Får asylsökande sjukvård och tandvård?
Asylsökande vuxna har enbart rätt till akut sjuk- och tandvård. Barnen har rätt till samma sjuk- och tandvård som svenska barn. Det är Landstinget Dalarna som ansvarar för asylsökandes sjuk- och tandvård i Dalarna.
- Vad betyder förkortningarna?
Vad är PUT? Permanent UppehållsTillstånd
Vad är TUT? Tillfälligt UppehållsTillstånd
Vad är ABO? Anläggningsboende (asylsökande som bor i förläggning)
Vad är EBO? Eget boende
Vad betyder LMA? Lagen om mottagande av asylsökande. LMA-kortet är ett plastkort med ett foto på den asylsökande som visar att denne är asylsökande. - Vad är etableringsersättning?
En person som fått uppehållstillstånd och bostad och därefter blivit inskriven vid Arbetsförmedlingen anvisas till ett etableringsprogram.
Om en person deltar i etableringsprogrammet så kan hen få etableringsersättning. Ansökan om etableringsersättning lämnas till Försäkringskassan, de bestämmer vilket belopp den nyanlände ska få per dag och sköter utbetalningen.
Den som deltar i etableringsprogrammet får det bestämda beloppet högst fem dagar i veckan, ersättning utbetalas bara för de dagar personen varit närvarande i programaktiviteten. Ersättning utgår även vid frånvaro med godkänd anledning, till exempel sjukdom.
Den som deltar i etableringsprogrammet på heltid får 308 kronor per dag. Den som deltar i kartläggning och upprättande av en individuell handlingsplan innan programmet börjar får 231 kronor per dag.
En person som är inskriven i etableringsprogrammet och har barn som de bor tillsammans med kan även få extra pengar, så kallat etableringstillägg. Tillägget är 800 kronor i månaden för barn som är under 11 år och 1 500 kronor för barn som har fyllt 11 år men inte 20 år.
Nyanlända som inte är berättigade till bostadsbidrag kan få Bostadsersättning om de hyr en bostad med förstahandskontrakt eller giltigt andrahandskontrakt. Som mest kan man få 3 900 kronor/månad.
- Ska Avesta ta emot fler flyktingar?
Det är något Avesta kommun inte styr över. Migrationsverket är fria att placera asylsökanden över hela landet, och gör så utifrån var det finns boendemöjligheter. Övriga asylboenden upphandlar Migrationsverket, vilket innebär att privata fastighetsägare kan erbjuda boende till Migrationsverket.
Då en person får PUT (permanent uppehållstillstånd) eller TUT (tillfälligt uppehållstillstånd) anvisar Migrationsverket dem en plats i en kommun. Avesta får inga anvisade personer med uppehållstillstånd under 2020 då vi redan tagit emot så många nyanlända. Personer med uppehållstillstånd är dock fria att söka bostad själva och många bosätter sig på eget initiativ i Avesta kommun.
- Hur påverkas skolorna i Avesta av flyktingsituationen?
Avesta kommuns förskolor och skolor har lång erfarenhet av att ta emot nyanlända. Att ha elever med olika bakgrund och erfarenheter är berikande för skolor och förskolor på många sätt. Barnen får på ett naturligt sätt lärdomar om medmänsklighet, omvärldskunskaper och normativa värden. Det finns en oerhörd vilja hos pedagogerna att finna lösningar på svårigheter och arbeta för en lyckad integration, till exempel alternativa kommunikationsvägar genom tecken och bilder som stöd, ta emot språkpraktikanter och vikarier med annat modersmål än svenska.
Svårigheten med ökningen av antalet elever är en organisatorisk fråga vad gäller resurser. De asylsökande barnen går i förskolor och skolor i närheten av sitt boende, vilket innebär att de förskolorna och skolorna har större behov av resurser. Det finns också behov av utveckling och stöd för att på bästa sätt kunna ta emot barn och föräldrar som haft svåra upplevelser i sitt hemland.
- Får asylsökande jobba under tiden de är asylsökande?
Ja, huvudregeln är att personer ska försörja sig själva under asyltiden, antingen genom besparingar eller genom arbete. För att få arbeta under asyltiden krävs dock att några villkor uppfylls. Har en person rätt att arbeta, står det AT-UND på personens LMA-kort. Läs mer om arbete under tiden som asylsökande här. (Se fliken Arbeta.)
- Vem har ansvar för de ensamkommande barnen?
Avesta kommun delar vårdnadshavandeskapet med en God man, vilket varje barn har. Varje barn har även ett juridiskt ombud. Utredning om barnets behov gör socialsekreterare via samtal direkt när barnet kommer och sedan håller socialsekreteraren ytterligare sex strukturerade samtal. Därefter sker regelbundna samtal.
- Har Avesta kommun tagit emot fler barn än de ”måste”?
Nej, Avesta kommun har tagit emot anvisade barn samt barn med anknytning i Avesta kommun, allt enligt den lagstiftning som råder.
- Var kan asylsökande och andra invandrade få hjälp att söka efter anhöriga?
Röda Korset finns på plats i Sverige och över hela världen för att hjälpa de människor som drabbats av små eller stora katastrofer. Här finns en länk till Röda korsets webbsida.
- Fler frågor och svar
Migrationsverket svarar på vanliga frågor, du hittar dem här.