• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Nu är det dags att sortera ditt byggavfall

Publicerad: 2020-12-18, kl 12.46

Ska du renovera hemma, bygga om eller bygga nytt? Tänk då på att du måste sortera det byggavfall som uppstår innan du kör det till återvinningscentralen. Sedan 1 augusti 2020 finns en ny lagstiftning som säger att olika avfallsslag ska sorteras och förvaras åtskilda redan på platsen vid olika byggnadsåtgärder.

En människa på en byggarbetsplats med en hammare i snickarbältet

De nya reglerna säger att både yrkesmässiga verksamheter och privatpersoner ska sortera sitt byggavfall i olika fraktioner. Syftet är att minska den totala mängden avfall, och att öka återanvändning och återvinning inom byggbranschen.

Byggavfall ska nu sorteras i följande separata fraktioner: Trä, mineral (exempelvis betong, tegel, klinker, keramik och sten), metall, glas, plast, gips samt andra avfallsslag om utsorteringen ger möjlighet till bättre behandling av avfallet.

Det är miljöenheten på Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning som är ansvarig för tillsyn enligt de nya reglerna.

Målsättningen med den nya lagstiftningen är att minska avfallsmängderna. Generellt sett är bygg- och rivningsavfall den största fraktionen som slängs idag, och mycket eldas upp. Det bästa är om vi kan återanvända eller återvinna byggavfallet istället.

Läs mer om bygg- och rivningsavfall här.