• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Avesta Återvinningscentral invigd i Krylbo

Publicerad: 2020-10-23, kl 18.34

Det tog sju år av planering, idéskisser och förlag. Men nu står den klar; Avesta Återvinningscentral. Kommunalrådet Lars Isacsson har invigt den permanenta anläggningen i Krylbo. Att behovet var stort stod klart då det inom 30 minuter efter bandklippet passerat minst 40 bilar inne på området.

Kommunalrådet Lars Isacsson klipper bandet till Avestas nya Återvinnignscentral
Med en saxklipp blev Avesta Återvinnignscentral invigd av KOmmunalrådet Lars Isacsson.

- Det ska vara lätt att göra rätt, sa Lars Isacsson som påminde om gamla Karlslundstippen ”där det krävdes VM-status i backning för att kunna göra sig av med sina större sopor”.

Vid Återvinningscentralen på Lastgatan i Krylbo kan man numera bara köra framåt. Skulle man ha glömt eller kört förbi någon container, finns det en avfart så att man lätt kan ta ett varv till. Även med släp. Säkerhet har varit ett viktigt begrepp i utformningen av anläggningen. Längs varvet finns plats att stanna och lämna av allt från kläder, plast och batterier till träavfall, metaller samt brännbart. Numera även plats för gamla lastpallar och – böcker!

För Avesta har det tagit tid att iordningställa en regelrätt återvinningsanläggning, men i gengäld kan man nu stoltsera med många nyheter.

- Vi blir först i länet med att använda Avfall Sveriges nyligen framtagna skyltsystem – en nationell standard med symboler och färger, berättar miljöingenjör Daniel Zetréus.

Nytt blir det också att allt brännbart hädanefter ska packas i genomskinliga soppåsar och att Brännbart hädanefter går under rubriken Energiåtervinning. Anläggningen har också försetts med ett kontor och personalrum men också med möjligheter för kunder att kunna tvätta händerna efter sitt besök. Kundtoalett finns också. Elektroniskt avfall låses numera in samtidigt som hela anläggningen har inhägnats och larmats. I ett av de nybyggda husen på området återfinns dessutom lagringsutrymmen för miljöfarligt avfall som bilbatterier och oljor samt en helt ny avdelning för återvinningsbart material.

- Där kan Avestaborna lämna sådant man inte längre behöver eller vill ha kvar men som går att använda. Porslin, bestick… Ja allt möjligt som är helt. Det tas omhand av AME - kommunens arbetsmarknadsenhet - som ska sälja och kanske laga – om det behövs- och skapar därmed en ny verksamhet inom den enheten, säger VD Erik Nordén.

Återvinningstanken finns för övrigt i hela konceptet. Patrik Sundin (S) och ordförande i bolaget Avesta Vatten och Avfall jämförde i sitt tal den samla soptippen i Karlslund med ”Usch” och den nya som en ”resurs”.

Vid årsskiftet införs också en registrering till Avesta Återvinningscentrals område, med körkort för att bommen in till området ska lyftas.

- Det är för att vi ska kunna debitera företag. Privatpersoner debiteras inte men vi vill se att rätt besökare kommer hit. Inte att man kör hit från andra kommuner. Dessutom kan vi få en bild av hur besöksfrekvensen ser ut, säger Daniel Zetréus.

 • Den nya återvinningscentralen består av en mängd mindre containrar som sedan töms i större för att ständigt ha plats för mer sopor, berättade miljöingenjör Daniel Zetreus för bl a Anna Perman och Anders Kilström.

 • Avesta må vara sen med en återvinningscentral, men nya skyltsystemet med symboler och färger som tagits fram av Avfall Sverige är man först med i Dalarna.

 • Lars Ahlm var en av de allra första kunderna på nya Återvinningscentralen. Suveränt, var hans omdöme och han välkomnade framför allt återvinningscentralen där hela och funktionsdugliga saker kan lämnas in för försäljning.

 • Flera byggnader har uppförts på återvinningscentralen för att rymma miljöfarligt avfall och som här - gamla elprylar.