• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Avesta kommuns planering inför vårfloden

Publicerad: 2018-04-12, kl 16.02

Den stora snömängden i norra Dalarna kan innebära att vårfloden blir mycket kraftig i år. I förebyggande syfte har kommunen vidtagit åtgärder.

Smältande is vid bäck

Fram tills nu har vädret varit optimalt. När det är några plusgrader på dagarna och minusgrader på nätterna blir vårfloden vanligtvis inget problem, eftersom avsmältningen då sker långsamt. Men med en annan väderprognos kan det bli andra förutsättningar.  

Avesta kommun deltar i planeringen inför vårfloden som samordnas av Länsstyrelsen i Dalarna. Samordningen innefattar berörda kommuner, räddningstjänster och vattenregleringsföretag. Det genomförs telefonmöten i länsstyrelsens regi varje eller varannan vecka beroende på prognos.  

Det är framförallt tre områden som riskerar att drabbas vid ett högt vattenflöde i Avesta kommun: Gamla Byn, Koppardalen och Sonnbo. Kommunens planering i dessa områden rör framförallt kommunens egna infrastruktur. Kommunen har i förebyggande syfte beställt 6000 sandsäckar av MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) som kan användas i händelse av översvämning.

Vattenregleringsföretagen har sänkt vattennivåerna vid sina regleringspunkter så mycket som möjligt för att skapa tid och förmåga om vårfloden skulle bli kraftig.

Du kan läsa mer på dessa webbplatser:
Fortum
dinsakerhet.se
krisinformation.se