• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Utbildningssatsning för fler sjuksköterskor

Publicerad: 2020-10-23, kl 10.59

Bristen på sjuksköterskor är ett nationellt problem som även drabbar Avesta kommun. Idag täcker bemanningsföretag de vakanta tjänsterna, vilket såklart är väldigt kostsamt. Som en del i att komma tillrätta med detta har omsorgsstyrelsen fattat beslut om en utbildningssatsning för undersköterskor som vill utbilda sig till sjuksköterskor.  

studieböcker sjuksköterskeutbildning

Utbildningssatsningen om betald utbildning innebär att upp till tre undersköterskor per år med start 2021, ska få studera med 80% av sin lön betald av kommunen. Erbjudandet om betald utbildning kan ges till de undersköterskor som arbetsgivaren bedömer är rätt rustade för högskolestudier, är studiemotiverade och som har en god kännedom om arbetet inom kommunal hälso- och sjukvård. Utbildningen och intag sker via ansökan till valfri högskola. Kommunen har alltså inga reserverade platser utan personerna ansöker precis som vanligt.

- Att erbjuda anställd personal, som redan är etablerade i närområdet och med god känsla för Avesta kommun som arbetsgivare, denna chans till vidareutbildning, tror vi är en framgångsfaktor säger Annelie Andersson. Anneli arbetar som enhetschef för sjuksköterskeenheten och har varit med i utredningsarbetet och tagit fram förslaget om utbildningssatsningen.

Genom att erbjuda studielön kan en bredare målgrupp vara intresserade av att utbilda sig och att de därefter kommer bidra till kommunens sjuksköterskekompetens efter avslutad utbildning. Resultatenhetschef Anna Nurmilehto uttrycker stor glädje över att beslutet fattats.

- Även om det är några år fram innan vi ser effekter av detta så är det ett viktigt steg. Nu börjar nästa del i arbetet, nämligen att paketera utbildningssatsningen så att den kan komma igång så snart som möjligt, avslutar hon.