• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Trygga Krylbo-projektet når framgång genom samverkan

Publicerad: 2021-06-04, kl 17.30

För ett par år sedan utpekades Krylbo som platsen som Gud glömde. Men det går att minnas - och återställa. Av de gamla bilarna finns inget Bilvraken är borta. Mossparken är en grön oas där folk flanerar och vilar en stund i solskenet. Husen har fått nya tak, fönster och dörrar, och även om inte allt är klart, är livet i Krylbo i dag både ljusare, gladare och tryggare. Receptet heter samverkan.

Polis, fastighetsägare och fotbollsföreningen representanter står bredvid varandra i Mossparken
Susanne Lindström, områdespolis, Anders Fredriksson VD Krylbohus och Andreas Andersson, ledare i Krylbo IF berättade om sina insatser för att göra Krylbo till en tryggare plats.

Bakom förändringen står projektet Trygga Krylbo med polisen i spetsen men i nära samverkan med kommun, fastighetsägare, näringsliv, föreningsliv, skola och omsorg.

- Det får ta tid. Och visst sker det fortfarande brott, men de kan snabbt åtgärdas. I EST gruppen har vi byggt upp en tillit och ett förtroende som gör att kommunikationen är rak och enkel. När det behövs sättas in åtgärder så är det enkelt att få ihop berörda samverkanspartners. Under 2020 hade vi bara sex fall av så kallade våld i offentlig miljö – under hela året, säger Susanne Lindström, områdespolis för Krylbo och projektledare för Trygga Krylbo.

På fredagen bjöd kommunledningen och polisen till pressträff för att beskriva vad som hänt, vad det går att göra och hur man nu går vidare.

- Nu startar nästa projekt; För ett jämlikt Krylbo som vi fått pengar till och där vi nu kunnat anställa en projektledare. Det projektet har skapats utifrån undersökningar om socioekonomiska skillnader. Nu ska vi jobba med demokrati, utbildning och arbetsmarknad. För att förändra krävs att det skapas relationer och förtroende, sa Sussie Berger, ordförande i Omsorgsstyrelsen.

Åtgärderna får de olika verksamheterna ta ansvar för. Att jobba tillsammans är också att vilja bidra till förändring, menades Susanne Berger.

Fastighetsbolaget har redan bidragit, vilket inte minst resulterade i utnämningen Årets fastighetsägare – i Sverige – tidigare i år. Arbetet med att byta lås och vitvaror, bygga nya tak och fönster sker hela tiden. Något som Susanne Lindström i egenskap av polis, värdesätter:

- Jag kan inte nog understryka hur viktiga fastighetsägarna är och i mitt projekt har jag haft förmånen att få samverka med en fastighetsägare som vill och som förstår vikten av att skapa trygga och säkra boendemiljöer.

Men även föreningslivet är med i förändringsarbetet. Från att för tio år sedan inte ha ett enda ungdomslag, har Krylbo IF idag 240 ungdomar som spelar boll på fotbollsplanen. Däribland två tjejlag med över 50 stycken deltagare. Bakom framgångarna står engagerade och entusiastiska ledare som exempelvis Andreas Andersson.

- Jag tränar själv fyra lag i dag. Fotbollsplatsen, där vi idag har en konstgräsplan som kvällstid är öppen med belysning för spontanidrott, har blivit en samlingsplats. Vi ledare - som för många av deltagarna innebär en trygghet – ska finnas där för dem!

Lägg sedan till den i dagarna nyinvigda Åvestadalskolan - dit många elever från andra områden i kommunen söker sig - och en ungdomsgård som öppnats igen, så visar projektet Trygga Krylbo på att förändring är möjlig.

Lars Isacsson, kommunstyrelsens ordförande, var själv på plats och var själv glad att kunna berätta om vad som händer i övrigt i Krylbo, men bostadsbyggande, industriinvesteringar och vägbyggen. Det här är också något han kommer att lyfta när inrikesminister Mikael Damberg efter sitt besök i februari 2020 nu ”återvänder” till Krylbo. Via ett digitalt möte ska han få ta del av vad som hänt i Krylbo sen sist.  Mötet sker onsdag 9 juni kl 14.45.

Här kan du ta del av Lars Isacssons tal om Krylbo och vikten av samverkan: