• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Krylbo ska bli tryggt och blomma

Publicerad: 2019-03-23, kl 09.44

Nu ska bilden av Krylbo förändras. Ortens historia med oseriösa fastighetsägare, trångboddhet, kriminalitet och en plats som utpekats som något ingen tar ansvar för, ska bli ett minne blott. Avestas politiska ledning vill vända trenden. Krylbo ska blomma. För det krävs krafttag och visioner som bland annat innebär att hela högstadieskolan ska rustas, Lerbäcksleden förverkligas och med polisen startas projektet Trygga Krylbo.

Lars Isacsson berättade bland annat att nu ska Lerbäcksleden förverkligas.
Nu ska bilden av Krylbo förändras. Ortens historia med oseriösa fastighetsägare, trångboddhet, kriminalitet och en plats som utpekats som något ingen tar ansvar för, ska bli ett minne blott. Avestas politiska ledning vill vända trenden. Krylbo ska blomma. För det krävs krafttag och visioner som bland annat innebär att. hela högstadieskolan ska rustas, Lerbäcksleden förverkligas och med polisen startas projektet Trygga Krylbo.

Det sistnämnda är ett projekt som Avestapolisen just nu planerar och som ska pågå i två år. Syftet är att öka polisens närvaro i Krylbo och på så vis jobba långsiktigt med grundproblemen.

- Vi vill använda våra resurser på ett mer smart sätt i Krylbo. För den skullen behöver vi kontakt med alla goda krafter i form av medborgare, föreningar, företag och fastighetsägare för att kunna jobba tillsammans, sa Susanne Lindström som är projektledare för Trygga Krylbo.

Samtidigt har en hel del arbete redan skett. Genom att fokusera på att utreda och lagföra personer som gjort sig skyldiga till brott, har det skett förändringar i Krylbo det senaste halvåret.

- Ja, det gav goda effekter.  Vi kan till och med börja tala om ett trendbrott i Krylbo. Efter årsskiftet ser vi att antalet brottsanmälningar sjunkit i Krylbo. Antalet ärenden har också minskat, berättade lokalpolischef Mattias Skarp.

Detta faktum går helt i linje med kommunens arbete vad gäller Krylbo.

- Vi har gjort en hel del för att vända utvecklingen i Krylbo, men inget så sammanhållet och övergripande som nu. Och vi vill göra det i samarbete med fastighetsägare, företag och civilsamhället för att utveckla Krylbo, sa kommunalrådet Lars Isaksson när han på torsdagen bjöd in till en presskonferens om Krylbos framtid.

Den här kraftsamlingen sker samtidigt som arbetslösheten sjunker i Krylbo och åttondeklassarna på Åvestadalsskolan har angett att de är de mest trygga eleverna i kommunen enligt den nya Lupp-undersökningen.

-  De kommunala ordningsvakter som vi anlitade i en tid då det var stökigt och oroligt i Krylbo, har faktiskt inte behövt göra ett enda ingripande. Men deras närvaro i Krylbo är viktig, sa Lars Isacsson som räknade upp mer av både sånt som har gjorts i Krylbo och vad som komma ska.

Det handlar exempelvis om köpet av Krylbo station som i dag är en arbetsplats för många, en återvinningscentral på Gruvgärdet, nya bostäder på Annexgatan, en ny fritidsgård inrymd i skolan, en organisation med fältassistenter, stöd till Krylbo IF:s konstgräsplan, byggandet av en allaktivitetsplan, en genomförd socialekonomisk analys av samhället, ett LSS-boende för unga personer med funktionsnedsättning och trygghetsvandringar runt om i samhället.

I nästa skede vill nu politikerna permanenta återvinningscentralen, starta ett servciecenter i Krylbo, sanera Sågplan och bygga bostäder där, detaljplanera för bostäder på Lönngränd, flytta fler kommunala arbetsplatser till Krylbo och utnyttja ortens styrka som logistiknav.

-  Men vi ska också bygga Lerbäckleden som vi pratat om. På så sätt kan vi leda den tunga trafiken från industriområdet direkt ut till riksväg 68. Så kan vi förstärka industriområdet men också ta bort all tung trafik längs Järnvägsgatan som vi vill asfaltera. Då kan vi också äntligen kunna åtgärda Smidesparken.

I det arbetet ingår också att bygga om Åvestadalskolan.

-  Vi skulle ha åtgärdat ventilationen i fjol, men arbetet stoppades. Nu gör vi något mycket bättre. Nu tilläggsisolerar vi också grunden, tilläggsisolerar fastigheten inifrån, byter fönster, byter undertak och sätter solceller på taket. Bara det sistnämnda kan betyda att vi spar 900 000 kr per år i energikostnader, berättade Gamla Byns ordförande Laila Borger.

Upprustningen av skolan kommer att ta två år och kommer att kräva tålamod då mycket av arbetet kommer att ske under skoltid. Men arbetet är efterlängtat.  Det viktigaste, som politiken betonar med sitt förändringsarbete i Krylbo, är också att ha invånarna och medborgarna med sig. Precis på samma sätt som skedde under programarbetet för Krylbo som en Eko-stadsdel.

En hel del av de synpunkter och idéer som kom fram i medborgardialogen och programarbetet om Krylbos framtid som lockande grön, har också åtgärdats, berättade Erika Flygare från V-Dala Miljö och byggnämnd och gav exempel:

- Vi har prytt stationshuset med blommor. I vår öppnar vi upp ett närodlingsområde här i Krylbo där vi faktiskt haft kö av intressenter. Vi ska plantera ätbara fruktträd och bärbuskar som Krylboborna ska få plocka frukt från och vi tittar på att öppna upp Stationsparken ända ner till älven. Allt är medborgarnas förslag.

Mer om vad som gjorts och ska göras, samt visionerna om Krylbo, kommer att presenteras för medborgarna i Träffbygd Avestabygd som arrangeras 9 april på kvällen i Åvestadalsskolans matsal. (Se kommande annons i lokalpressen)

 • Polisen inleder ett tvåårigt projekt , Trygga Krylbo, i Krylbo. berättade kommunpolis Thomas Nordström och projektledare Susanne Lindström.