• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Kronprinsessparet mötte Lars Isacsson på nätet

Publicerad: 2021-09-17, kl 19.18

Avesta i egenskap av en genuin bruksort, arbetslöshetssiffror, det rika föreningslivet och den stundande Krylbodagen blev några av samtalsämnena när kronprinsessparet Victoria och Daniel träffade kommunalrådet Lars Isacsson (S).

Kronprisessparet satt framför sin dator och Lars Isacsson framför sin i sitt samtal
Det blev ett samtal om både nu och då, om vikten att få skolungdomar att röra sig och Krylbos nya stolthet, när Avestas kommunalråd Lars Isacsson mötte kronprinsessparet Victoria och Daniel på dataskärmen.

Mötet skedde via länk och var ett av de träffar med landets kommuner som kronprinsessparet genomfört den senaste tiden. För kronprinsessparet ses dessa möten som en fantastisk möjlighet att få ta del av hur landets kommuner mår.

Lars Isacsson fick inledningsvis berätta om läget i Avesta i spåren av den ännu pågående pandemin. Det blev en förhållandevis ljus bild, då basindustrin inte drabbats så hårt utan kunnat rulla på. Det här betyder också att – till skillnad från många andra kommuner – arbetslösheten faktiskt har minskat i Avesta det senaste året. Det gäller också bland nyanlända.

När det gäller invandringen - där Avesta tog ett stort ansvar under 2015 och 2016 – gjorde Lars Isacsson en jämförelse med den arbetskraftsinvandring som skedde under 50-och 60-talen från främst Finland, Österrike och Italien.

- Då som nu är det en kommuns uppgift att ta tag i problemen, att se möjligheter och vara positiv, menade Lars Isacsson, något som kronprinsessparet uppskattade.

Ett annat område som paret intresserade sig för var föreningslivet, där Avesta kunde stoltsera med att berätta om fler aktivitetstillfällen och fler föreningar samt att kommunen satsat speciellt på Skol IF och infört Rörelse på skolschemat.

Kronprinsessparet fick också information om den förestående, nationella konferensen om basindustrins framtid – Avestasamtalen – och Lars Isacsson betonade också den framtidstro som finns i kommunen vilket inte minst bekräftas av markförsäljningar och att nya byggföretag sökt markansvisningsavtal för nya bostäder såväl i Krylbo som i Avesta.

Just Krylbo, dess historia och utveckling intresserade också paret. Lars Isacssons berättelse om Krylbo som knutpunkt och tjänstemannasamhälle, nedgången orsakat av bland annat oseriösa fastighetsägare och den nya, spirande stoltheten och därmed upprättelsen, som den 25 september kröns i form av Krylbodagen, visades stort intresse och lyckönskades.

En knapp halvtimme tog samtalet. Lars Isacsson summerade samtalet med att det var ett mycket trevligt samtal med Kronprinsessparet som var genuint intresserade av och pålästa om Avesta kommun.

- Extra kul var det att få med mig en särskild hälsning till Krylboborna som jag ska framföra på Krylbodagen 25 september.