• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Kombobygget Baldershage invigt

Publicerad: 2020-02-05, kl 14.55

Med ett gemensamt klipp med saxen invigde 5-årige Oliver och hans mormor Eva Lena Baldershage det nya, kombinerade äldre- och trygghetsboendet med förskola och helt nytt tillagningsköket i Avesta. Intill stod förskolekompisen Signe som med sin morfar Kjell klippte av en annan del av bandet. En symbolisk gärning för dem bägge då de för två år sedan var med och tog första spadtaget för huset.

Förskolebarnen Signe och Oliver som tog första spadtaget för Baldershage, fick pockså klippa bandet vid invigningen av huset tillsammans med morföräldrarna Kjell repsketive Eva-Lena.

Knappa två år har det tagit för Byggpartner AB att färdigställa de totalt sju förskoleavdelningarna och de 36 äldreboendeplatser för äldre samt tillagningsköket. Det sistnämnda ska förse förutom Baldershages alla gäster, även boenden i det intilliggande Baldersgården samt Björkhagen i Krylbo med mat.

Det här kombobygget är ett av första i länet, och väcker mycket nyfikenhet.  Inte minst för att här ska generationer samsas. Något som förskolerektor Sara Bergström betonade i sitt välkomsttal:

- Här ska generationer mötas, liksom erfarenhet och nyfikenhet. Vi vill lyfta fram lusten att lära – tillsammans.

Men det här bekymrade unge Oliver, som ska flytta till en av de sju förskoleavdelningarna inom kort.

- Var ska de gamla leka? För de kan ju inte använda våra gungor och rutschkanor. De är ju för små, undrade Oliver när han fick se den stora lekparken i anslutning till förskolan.

Men när han väl blev medveten om att det också fanns ett annat område på gården där de äldre och yngre kan samsas för att bland annat odla grönsaker, blev han desto gladare.

- Ja, då ska vi leka där ute på gården allihopa! ropade Oliver förtjust.

Ansvarig och beställare av bygget har Gamla Byn AB varit, utifrån ett uppdrag av kommunens bildnings – och omsorgsförvaltningar. Byggpartner AB fick sedan efter upphandling uppdraget att bygga huset.  

- Vi har jobbat efter ett koncept man kallar partnering, där de som ska jobba i huset har fått varit med och tycka hur lokaler ska utformas för att passa dem rätt, berättade Byggpartners VD Fredrik Leo. Och han fortsatte:

- Personalen har på det viset kanske fått en ny inblick i hur det är att bygga hus. Men framför allt har vi fått en massa kunskap som vi har nytta av inför nästa bygge vi gör, sa Fredrik Leo efter invigningen.

Gemenskap var alltså ett begrepp som genomsyrade denna invigningsdag. Det gällde också politiken, då bildningsstyrelsens ordförande Mikael Westberg tydligt betonade hoppet om att det i huset nu ska ske många fina vardagsmöten över genrationsgränser.

- Men också att unga och gamla kan träffas vid exempelvis större högtider och kanske sjunga tillsammans nya och gamla sånger som hör till.

Flytten in i det nya kombobyggets beredningskök med modern teknik och bekväma redskap sker redan denna vecka, samtidigt som det gamla köket i Baldersgården därmed läggs ner. Om någon vecka flyttar cirka 130  förskolebarn in, medan de äldsta som ska fylla de 36  lägenheterna för äldre, flyttar in allt eftersom.