• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Skolbarn fixar visir för att hjälpa vården

Publicerad: 2020-03-25, kl 15.42

Visir kan skydda från coronasmitta. Men det kan bara användas en gång. Därefter måste de kastas. Det väckte en idé hos läkaren Marcus Carlsson om att skapa enkla och billiga varianter. Nu sitter Skogsbo skolas elever och fixar visir på sina slöjdlektioner av overheadplast, en bit resårband, ett par häftkuddar och en längre skumkudde.

- Så här blev det, sa Love och satte ett visir framför ansiktet och trädde resårbandet bakom i nacken.

Fjärdeklassaren Love testar ett hemmagjort visir
Fjärdeklassaren Love testar ett hemmagjort visir

Han var en av eleverna i klass 4 på Skogsbos skola som under sin textillektionstimme fick byta ut symaskiner, synålar, virknålar och tygpackar mot plast och skumplast. Runt ett stort arbetsbord rådde på onsdagen något av ”löpande-band”-principen i lektionssalen. Någon elev rev av plasten från overhead-dokumentet. En annan tryckte tre dubbelsidiga häftkuddar längs med långsidan på plastarket. En tredje klippte till resårband enligt en bestämd längd och en fjärde fäste skumkudden och gummibandet på plasten och häftade ihop alltsammans.

-  Det är ett roligt jobb. Framför allt för att man får hjälpa, sa eleven Stella.

I krisens spår spirar kreativiteten. När man inte kan köpa eller göra som man tidigare gjort får man hitta på nya och andra sätt. Något som Avestas näringsliv inte varit sena att anamma. ”Pappa” bakom initiativet att skapa skyddsvisir är Marcus Carlsson, till vardags verksamhetsansvarig på Avestahälsan.

- Visiret är det viktigaste vi har om vi nu måste vårda en mängd corona smittade patienter. Visiret är otroligt viktigt för att inte få på sig droppsmittan i ansiktet. Men visir är nästan omöjligt att få tag i, berättar Marcus som i måndags kväll skickade ut en förfrågan på sociala medier med en förfrågan om något kunde hjälpa till att skapa visir av gammal overheadplast.

Sara Eriksson som är rektor på Skogsbo skola hörsammade vädjan och började fundera. Sedan var karusellen igång. Redan på tisdagen började olika verksamheter inom kommunen att se över sina gamla lager av OH-plast. En kontakt togs med Eurocomp AB som använder ett slags skumgummimaterialet som rensar rör och slang. Men det går bevisligen också att använda till att göra fästet för visirplatsen. Lägg till resårband från Lekstugan och fästkuddar (som klistrar ihop plast och skumgummi) samt OH-plats från kommunkansliet och företaget Kontor & Miljö och det första visiret blev klart. 

Till sin hjälp hade nämligen Sara några lärare som finurligt och snabbt utarbetade konstruktionen som på onsdagsmorgon låg på elevernas bord i slöjdsalen. Och sedan dess pågår produktionen.

- Målet är att vi åtminstone ska kunna tillverka totalt 3000 visir. Behöver vi inte använda dem så är det bra. Men får vi en allvalig smitta krävs det att de personerna inte får besökas utan visir. Det visiret får bara användas en gång. Sedan ska det kastas i en skyttskyddssäck, berättar Marcus Carlsson.

Det kan betyda att vården av en patient kräver mellan 10-20 visir - om dagen! Av det skälet pågår nu ytterligare beställningar på visir. Flera  företag i Avesta har engagerat sig i att hitta mer material. Många vill engagera sig. Så fort ett önskemål lyftes i den självutnämnda arbetsgruppen kom svaren i rekylfart:

- Det är bara att säga till!

eller:

- Jag kan nog fixa till i morgon. 

Ett bevis på praktisk och enkelt samarbete mellan kommun, vård och näringsliv i Avesta i annars hårda och ansträngda tider. Eller som Marcus Carlsson sammanfattar det:

- Det här är samverkan när den är som bäst. Det här är Avesta 2020! 

 

 • Stella klistrar klisterlappar på visiren av OH-plast

 • Vård, näringsliv och kommun samverkar i frågan om att tillverka visir. fr v Sussie Berger politiker, Liselott schef Eurocomp, Håkan Karlsson Kontor & Miöjö, Sara Eriksson rekor Skogsbo skola, Lars Isacsson politiker, Petra Jarlheim Lekstugan och Marcus Carlsson Avestahälsan.

 • Uppropet om att hjälpa till med visiren kom via sociala medier.