• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Mässa väckte intresse för framtida kompetens

Publicerad: 2017-09-14, kl 23.06

Många nya kontakter knöts mellan arbetstagare och företagare när mässan Framtidens Kompetens i Avesta arrangerades i Avesta Parken. Ett 15-tal utställare – allt ifrån basindustrierna till polisen – fanns på plats en hel dag, för att berätta om arbetsuppgifterna i sina företag.

Therese och Jenny besökte kompetensmässan.

Bakom mässan stod Avesta Arbetsgivarnätverk, initierat av Avesta kommun, vars syfte är att hitta nya och fler samverkansformer med näringslivet i Avesta.

Intresset för Mässan blev också stort. Dit kom såväl skolelever som arbetssökande. De fick alla information om vilka utbildningar som krävs, för att få jobben på hemmaplan i en framtid.

Men samtalen skapade också kännedom om företagen. Boliden hade med sig VR-glasögon i vilka besökarna kunde följa med på en inspelad tur genom företaget, långt ner i Garpenbergs gruva men också ta del av hela malmhanteringen. Ett lite annorlunda grepp som många ville testa.

Flera ungdomar, från framför allt Teknikprogrammet, återvände flera gångar till Mässan för att bekanta sig med de olika företagen. Men även vuxna arbetssökande fick ny kunskaper.

-  Jag visste inte att man kunde utbilda sig till barnskötare via yrkesutbildningar och på så vis få fast jobb. Jag trodde att man måste ha högskola och universitetsutbildning, sa Therese Rönnlund som besökte mässan med Jenny Andersson.

Det var en jättebra mässa, enades de om.

- Dels fick man komma ut och se var företagen gör, men också prata med företrädarna och på så vis skapa en kontakt. Och så fick vi så mycket peppning av dem.

Bland ungdomarna återfanns bland andra trion Jennifer, Hanna och Stella som gick runt till nästan vartenda företag för att träffa dem och prata om vad just deras företag gjorde.

- Vi fick klart för oss vilka möjligheter vi har, var trion överens om.

Alla tre har redan i dag siktet inställt på att bli ingenjörer, men inom olika branscher. Allt ifrån att jobba med teknisk utrustning inom sjukhus och vård till design.

Även företagare uttryckte efteråt sin glädje över kontakterna med besökarna. Även om det inte blev några regelrätta anställningar, så uppstod flera mötet so kan komma attt följas upp.. Ibland kom också samtalsämnena att bli annat än jobb, när det visade sig att företagsrepresentanten och arbetstagaren hade gemensamma intressen - exempelvis hockey.

- Det här var kul. Mässan gav mer än förväntat. Framför allt kontakter. Vi på Västanhede Trafik har nog hittat några tänkbara kandidater till framtida jobb, sa Patrik Söder som också såg mässan som ett ypperligt tillfälle att marknadsföra företagets existens för inte minst ungdomar.

 • Boliden bjöd besökare att titta på verksamheten i VR-glasögon.

 • Helena Holmlund och Kicki Johansson berättade om jobb på Outokumpu.

 • Jennifer , Hanna och Stella pratade med landsstinget om framtidsjobb.