• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Kompetensförsörjning i fokus under höstkickoff

Publicerad: 2017-09-08, kl 12.49

Svensk industri är stark & det går bra för de flesta företagen i Avesta. Företag väljer också att etablera sig i Avesta; näst på tur är Biltema och så det alla pratar om – det stora (109 ha) markköpet i Horndal.

Utmaningen för många företag är att hitta rätt kompetens - och hur kan vi göra det tillsammans? Det ämnet var också ett av kvällens stora samtalsämnen under höstkickoffen för näringslivet i Avesta.

Lars Isacsson, kommunstyrelsen ordförande och Närings-och innovationsminister Mikael Damberg på höstkickoff för Avestas näringsliv i Verket
Lars Isacsson, kommunstyrelsen ordförande och Närings-och innovationsminister Mikael Damberg på höstkickoff i Verket för Avestas näringsliv

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg gästade kickoffen och han inledde med att tala om digitaliseringsutvecklingen som en del i Smart Industri – den av regeringen framtagna nyindustrialiseringsstrategi som främst berör de fyra fokusområdena Industri 4.0, Hållbarhet, Kompetensförsörjning samt Testbädd Sverige.

Damberg talade även om Horndal och att inom en snar framtid “knyts säcken ihop”, och Avesta placerar sig på kartan som en ort som ligger i framkant i digitaliseringsutvecklingen.

Johan Kreicbergs från Swedbank presenterade Småföretagsbarometern som är en årlig gemensam undersökning från Företagarna, Swedbank och Sparbankernas Riksförbund.

- Det är en stark konjunktur i Sverige, och Dalarna ligger i linje med övriga riket.

Men orosmolnet är främst rekryteringssvårigheter och matchningsproblematik, det är generellt svårt att hitta unik kompetens och det är brist på yrkesutbildad personal.

Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall och tillförordnade platschef på Stora Enso Fors, Linda Stinessen, har som mål att Stora Enso ska bli ett fossilfritt bruk. De är redan idag nära en helt fossilfri energianvändning.

Pål Åström från Outokumpu berättade att de arbetar långsiktigt med att effektivisera produktionen och att tillverka specialstålet med så lite svinn som möjligt. Outokumpu i Avesta har 800 anställda.

Lars Isacsson, kommunstyrelsen ordförande,  summerade kvällen och kompetensförsörjningen på sin Facebooksida:

“Den stora utmaningen är kompetensförsörjningen men den ska vi lösa tillsammans. Det tror jag att våra besökare fick med sig från Avesta, samarbete mellan det offentliga och näringsliv är vägen framåt”

 • Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall och tillförordnade platschef på Stora Enso Fors, Linda Stinessen