• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Ilija Batljan besökte Avestas Företagardagar

Publicerad: 2019-05-09, kl 23.28

Ilija Batljan, grundare av SBB, Samhällsbyggnadsbolaget som är en av Sveriges största fastighetsägare, var en av de första gästerna när Avesta kommuns näringslivsenhet inledde sina Företagardagar. Bolaget som växer så det knakar är idag ägare av 800 lägenheter i Avesta.

Ilija Batljan, grundare av SBB, Samhällsbyggnadsbolaget, gästade Avesta när Förtagardagarna inleddes.
Ilija Batljan, grundare av SBB, Samhällsbyggnadsbolaget, gästade Avesta när Förtagardagarna inleddes.

- Vi har goda möjligheter att hävda Dalarna och industribältet som en bra plats att bo och verka på. Närheten till flyget och energiförsörjningen är också viktiga, sa Ilija Btaljan som förklaring varför bolaget visat intresse för Avesta och Dalarna där bolaget köpt många bostäder.

Bolaget har annars framför allt fokuserat på att äga lokaler och fastigheter för samhällsfunktioner som exempelvis äldreboenden och skolor men också exempelvis norska justitiedepartementet.

När det gäller bostäder äger bolaget idag 10 500 lägenheter varav alltså 800 ligger i Avesta, där man i fjol sommar köpte bland annat Bolundens fastigheter. Nu i vår har bolaget köpt flera av Stefan Sundhs bostäder.

- Tidigare fastighetsägare har inte haft resurser eller vilja att renovera och investera i fastigheterna, sa Ilija Batljan som sa sig vara en aktör som gärna vill bidra till utveckling i samhällen där bolaget är aktiv i.

-  Det kan Avestaborna komma att få se ett resultat av redan nästa år, sa Ilija Batljan som även betonade att begreppet standard är viktigt för att visa en tro for orten.

Han beklagade däremot att bolaget inte i år hinner skapa feriejobb för ungdomar.

- Men redan nästa år kan vi komma att kunna ge ett 15-tal ungdomar jobb. För dessa ungdomar lägger vi också vikt vid att de samtidigt lär sig skriva CV och får kunskap om regler och förhållningssätt på arbetsmarknaden.

Han sa sig inte heller vara främmande för att tillsammans med Gamla Byn och kommunen diskutera en bostadsförmedling för hela orten för att skapa effektivitet.

Kommer ni att bygga själva?

- Vi har inga problem med att bygga själva. Men då måste vi veta att vi har hyresgäster, sa Ilija Batljan som fortsatte:

- Man måste vara medveten om att pengarna finns i Stockholm och London. Som bolag måste man förhålla sig till det; en kombination av det stora och det lilla är alltså nödvändigt. Jag är glad att ni gör satsningar i syfte att stötta det lokala näringslivet. Det är framgångsrikt i längden, sa Ilija Batljan till lyssnarskaran

Krylbohus VD Anders Fredriksson som hade förhinder att närvara vid mötet hade dock ändå låtit meddela att renoveringar av de 711 lägenheter de köpt i Krylbo har redan börjat. Men också investeringar i utemiljö.

- Vi har stor efterfrågan på lägenheter, så det är vårt fokusområde nu att kunna erbjuda boende i normalt skick till rimliga hyror. Vi är i full färd med att rusta det som behövs för att kunna erbjuda boenden framöver. Vår målsättning är ett väl fungerande bestånd som är attraktivt att bo i samt att få vara på resan att återskapa Krylbo, tillsammans med Avesta kommun som vi har ett bra samarbete med.

Bostadsköpet i Krylbo beskriver Anders Fredriksson som långsiktigt och i likhet med SBB vill man satsa på att erbjuda ungdomar sommarjobb.

- Vi vet att det kommer att bli flera positiva effekter av att få sköta om sina egen miljö, vilket kommer att medföra bättre ordning och reda.

Avestas Företagardagar med mängder av föredrag, presentationer och diskussioner har arrangerats av Tillväxt Avesta som en 100-årspresent till Avestas företagare och näringsliv.

 • Bostadsbyggande stod på programmet när SBB:s grundare Ilija Batljan gästade Avesta i anslutning till Avesta Företagardagar.