• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Horndalsborna informerades om avverkning på Googles mark

Publicerad: 2018-02-08, kl 10.42

Så var det dags igen! Hundratalet Horndalsbor kom till Kulturforum för att höra det senaste från Avesta kommun kring Googles markköp i Krångede-Horndal. Informationen gällde denna gång startsignalen till att börja avverka skogen på det 109 hektar stora området.  

Kulturforums stora samlingssal fylldes av intresserade åhörare.
Över 100 personer samlades till Kulturforum för att lyssna till nya besked om Googles mark.

På plats för att svara på frågor och informera fanns Lars Isacsson (kommunstyrelsens ordförande) Anders Friberg (kommundirektör) Anders Hagfeldt (VA-ingenjör) Oskar Gustafsson (VA-ingenjör) Lars Enoksson (näringslivsutvecklare) och Susanna Kippo, utredare som var kvällens moderator. Även Kristoffer Olerås, från Mellanskog var på plats.

Kvällens information gällde Googles uttalande som nu ger kommunen startsignal att börja avverka skogen på det 109 hektar stora området. Mellanskog kommer att utföra uppdraget och man börjar med att avverka 40 hektar i den södra delen av området i närheten av ställverket. Två påfartsvägar planeras in mot området. En anslutningsväg i södra delen som till 75% kommer att ägas av Google, och som Google kommer att handla upp och bygga. För att fortsätta exploateringen av marken kommer ytterligare en väg med infart från riksväg 68 att byggas ca 2 km norröver.

Samtidigt som Google i sitt uttalande är tydliga med att avverkning och byggnation av anslutningsväg inte betyder att de tagit investeringsbeslut om fortsatt etablering, så menar ändå kommunstyrelsens ordförande Lars Isacsson att det är ett stort steg framåt. Mellanskog räknar med att maskiner ska finnas på plats om någon vecka och om ca två veckor planerar man att vara igång med avverkningen. Målsättningen är att vara klar på tre månader. Flisning kommer att ske under hösten och vintern av skog som läggs i vältor, även stubbar ska läggas upp och regnas av i 1-2 år. Vart är ännu inte beslutat, men sådan information kommer fortlöpande läggas på kommunens hemsida, för att hålla boende i närområdet informerade.

Den tunga trafiken med timmerlastbilar genom Horndal kommer att öka. Kristoffer Olerås menade att man inte kommer att köra nätter, utan i tvåskift dagtid, och att man kommer att försöka vara så tillmötesgående som möjligt genom att undvika transporter under pendeltider då folk kör till och från jobbet.

Vatten och avlopp kommer att dras fram till Googles markgräns av kommunen. Oskar Gustafsson kunde också avslöja att man nu tagit ett inriktningsbeslut om att långsiktigt säkerställa vattenkvaliteten i Horndal genom att koppla ihop ledningar med Fors och Avesta. En sträcka på ca 2 mil. Detta är ett stort projekt som kommer att ta flera år. Det kommer också att kräva en ny, större vattenreservoar i Horndal.

Vattenkvaliteten har försämrats över tid i Horndal med anledning av att ledningarna är dimensionerade för tidigare högre invånarantal. Om Google kommer igång med etableringen kommer det i sig att bidra till att vattenkvaliteten förbättras.

- Kanske kan vi få lite hjälp med fiber till Krångede också? undrade någon. Blir det inte lite pinsamt annars.

Bengt Holmertz från Horndalsgruppen informerade kort om att den lokalekonomiska analysen som en arbetsgrupp arbetat intensivt med under hösten nu kommit från tryckeriet samma dag och kommer att skickas till varje hushåll. Här har Horndalsborna också deltagit genom en nulägesanalys och en visionskväll kring Horndals framtid.

Lars Isacsson avslutade kvällen med att lova att information kommer att läggas ut på kommunens hemsida, samt att när det händer större saker och Google kommer med nu information, då kommer kommunen tillbaka för en ny informationskväll på Kulturforum.

 • I Avesta kommuns uttalande kring Googles mark fastställs nu att stora delar av den ska avverkas. Ett arbete som inleds inom kort.

 • Oskar Gustafsson berättade om vattenanslutning till Googles mark.

  Vatten och avlopp kommer inom kort att dras fram till Googles markgräns av kommunen, berättade Oskar Gustafsson från Avesta Vatten och Avlopp AB.