• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Centrumhandel i fokus på företagarfrukost

Publicerad: 2017-09-22, kl 14.58

Avesta både är och har alltid har varit en viktig handelsstad. Med tanke på invånarantalet så har Avesta ett starkare köpcentrum än vad som skulle vara naturligt. Det konstaterade kommunalrådet Lars Isacsson vid september månads företagarfrukost hos Wayne´s Coffee.

Stefan Sund talar på frukostmöte
Stefan Sundh var en av talarna på september månads frukostmöte

Han berättade också om den höstkickoff för företagen som Tillväxt Avesta arrangerade i Verket med föreläsare från Outokumpu och Stora Enso. De kunde tillsammans med närings- och innovationsminister Mikael Damberg fastställa att även basindustrin i Avesta går bra just nu. Kompetensförsörjningen, det vill säga möjlighet att anställa ny personal, är emellertid ett stort problem, varför Avesta bland annat beslutat att starta flera vuxenutbildningar inom Vård och Omsorg, handel och industri…

Läget på arbetsmarknaden visar samtidigt att Avesta just nu har de snabbast minskande arbetslöshetssiffrorna i länet, även om de fortfarande är höga.

När det gäller handeln och centrum, som stod i fokus för företagarfrukosten, tipsade Lars Isacsson om att det fortfarande går att rösta på de tre visionsförslagen om hur centrum i Avesta kan utvecklas! Genom att gå in på kommunens hemsida finns möjligheten att påverka. Röstningen pågår till sista oktober.

Kati Jansson, regionchef på KappAhl, kunde sedan berätta att företaget äntligen etablerat sig i Avesta. Under flera års tid har butiken i Kupolen i Borlänge, varje veckan fått frågan om när de skulle etablera sig i Avesta. Nu är man på plats och siffrorna hittills är över förväntan.

- Anledningen till att vi valt Avesta är det goda geografiska läget, att varumärket är efterlängtat, bra storlek på kommunen med ett trevligt centrum. Vår affärsidé är att göra många människor välklädda. KappAhl etablerade sig på börsen 2006 och kan idag också skryta med att 38 % av sortimentet är hållbarhetsmärkt, berättade Kati som avslutade med att säga att KappAhl kommer att finnas i Avesta lääääänge.

Kerstin Eriksson, Tillväxt Avesta, som var moderator denna frukost presenterade färska siffror om handeln i Avesta, som ökat med 51 miljoner i omsättning mellan 2015-2016. Idag är cirka 450 anställda inom handeln i Avesta.

Stefan Sundh, fastighetsägare till Avesta Galleria, hälsade också han KappAhl välkomna, och avtackade även Klockmaster som efter många år i Gallerian beslutat sig för att trappa ner och flytta från huset. Stefan Sundh berättade att det finns intressenter till tomma lokaler i Avesta Galleria. Vilka dessa var, hemlighåller han dock tills kontrakt är undertecknat.

- Men det är viktigt att ett antal tomma lokaler i centrum fylls på med nya hyresgäster, då handel föder handel. Avesta Galleria är fortfarande i stora delar en oslipad diamant.

Bakom några skyltfönster med brunt papper döljer sig bland annat Smycka. Butiken drivs av Annelie Wester med bland annat dottern Cecilia. I oktober väljer de att flytta in i Avesta Galleria från gågatan.

I Avesta Gallerias ovanvåning finns ett hotell, som Stefan Sundh meddelade kommer att totalrenoveras och bli ett designhotell med Alvar Aalto känsla, något som också kommer att tas med i byggnationen av hyreshuset Örnen som nu byggs vid Stadshusparken. Rustningen av hotellet är beräknat att starta nästa år.

Men Stefan Sundh är också engagerad i bostadsbyggande på Markusgatan. Där ska elva lägenheter med hög standard och med marknadshyror byggas. Inflyttning beräknas till maj nästa år.

Positivt när det gäller bostäder är att bostadspriserna i Avesta har ökat, och det mer än på många andra håll. Avestas ökning ligger på andra plats i länet, och har ökat 74 % de senaste fem åren. Detta är givetvis bra för nybyggnation, och ökar intresset hos externa intressenter som vill bygga.

Stefan Sundh avslutade sitt tal med att föreslå att den så kallade Gula villan - som han själv äger - intill Lilla Torget, ska rivas och ersättas med något annat.