• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30* 
  OBS! Fredag 30 april, Valborgsmässoafton, stänger telefonin klockan 15.00.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Business Sweden ger tre råd till exportföretag

Publicerad: 2021-01-21, kl 09.08

Trots Pandemilag och ett till synes folktomt samhälle rullar företagshjulen. Det bekräftar chefsekonom Lena Sellgren vid Business Sweden. I ett av de Almi-seminarium som Tillväxt tipsat om i sina nyhetsbrev, har hon redogjort om den faktiska återhämtning som framför allt Sverige gjort, och gör trots effekterna av covid-19.

en bild med massa containrar med texten export framför
Återhämtningen för svensk export är god säger Business Swedens chefsekonom Lena Sellgren.

- Totalt sett har världshandeln återhämtat sig förvånansvärt bra och är faktiskt tillbaka på nivåer innan Covid 19-utbrottet, berättade hon vid föreläsningen.

Detta gäller särskilt varuexporten som stannade upp inledningsvis och en oro fanns för brutna leveranskedjor, som sedan återhämtade sig relativt snart. Varuexporten väntas ha hämtat sig redan 2021, medan tjänsteexporten har det svårare och kommer att ta betydligt längre tid, möjligen 2022-2023. Här kommer den kommande digitaliseringen, och utbyggnaden av 5G-nätet att spela stor roll.

Även om Europa har regioner som påverkats väldigt negativt av pandemin, så har Sverige och stora delar av Norden lyckats bättre. De som klarat sig bäst och som redan är tillbaka på 2019 års nivåer eller högre är framför allt Canada, Asien med Kina, Mellanafrika och Tyskland. Men Sverige kommer strax efter. År 2021 väntas 40 % av världens länder ha återhämtat sig relaterat till BNP.

Men det kommer att ta tid innan hela världen har återhämtat sig. Lena Sellgren konstaterade att det förmodligen tar fram till år 2022 innan 80 % av världsmarknaden har ”kommit tillbaka”.

- Men Sverige drar iväg positivt. Det beror på goda affärsmöjligheter och vårt hållbara arbete.

På vägen framåt för såväl Sverige som Europa är utbildning och kompetensförsörjning viktigt, likaså infrastrukturen – inte minst digitaliseringen - men också tjänstefieringen samt den gröna omställningen.

- Innovativa lösningar kan vara katalysatorn i just den gröna omställningen. Mina tre råd för framtiden är att fördjupa samarbetet och relationer med sina kunder, följa utvecklingen på den marknad där man har närvaro och följa med i den digitala utvecklingen, sa chefsekonom Lena Sellgren.

 • Redan i år, 2021, väntas 40 procent av världens länder har hämtat sig från pandemin. Källa:Oxford Economics och Business Sweden.