• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Besöksnäring och turism stod i fokus på företagarfrukost

Publicerad: 2018-03-28, kl 16.29

Besöksnäring och turism stod i fokus när mars månads företagarfrukost arrangerades. Och vad kunde väl vara en bättre samlingsplats än Torp hos bröderna Per och Jan Eriksson, som av organisationen Företagarna utsetts till Årets Företagare 2017 i Avesta.

160 personer på företagarfrukost hos Torp
160 personer var anmälda till företagarfrukosten på Torp.

Det som egentligen började som en idé om logdans, har under de gångna åren utvecklats till att bli ett besöksmål av rang. Under fjolåret besöktes Torp av närmare 25 000 personer, och då ska tilläggas att arrangörerna faktiskt dragit ner på antal evenemang.

- Året innan hade vi 60 event. Det har alltså blivit mycket mer jobb än vi från början tänkt oss. Nu satsar vi på mer exklusiva arrangemang, och kanske lite annorlunda. Att så många utanför kommunen har upptäckt oss är ju också riktigt roligt, sa bröderna.

Torp är också en viktig pusselbit i det som kan sammanfattas Visit Dalarnas utbud. En organisation som ägs av kommunerna och har till uppgift att jobba med turism, sport, kultur, livsstil, outdoor (både sommar och vinter) evenemang och möten och affärsresor. Till sin hjälp har de samverkansföretaget Dalarnas Besöksnäring ekonomisk förening, som består av Dalarnas företagare i branschen. De har stor betydelse för hela Dalarnas ekonomiska tillväxt, betonade Jonas Hillerström från Visit Dalarna.

- Dalarna är Sveriges fjärde besöksregion, med en omsättning på 7,4 miljarder kronor, 15 miljoner övernattningar och sysselsätter 6 400 inom branschen. Men vi kan växa ännu mer, förklarade Jonas Hillerström.

Produktutveckling, fler affärsnätverk, skapa attraktiva besöksmål och föreläsningar skulle innebära att branschen står sig starkare. Det kan handla om en så enkelt fråga som hur man möter utländska gäster. Franska turister vill exempelvis alltid ha dubbelsäng, men det är det ju inte alla som vet, sa Jonas Hillerström som också betonade vikten av att nå ut med Avestas utbud till hela Dalarna.

- Här finns otroliga reseanledningen!

För att ytterligare se och arbeta fram vad som behöver vara med i den lokala samarbetsstrategi som ska tas fram mellan Avesta kommun, Avestas företag, föreningar och Visit Dalarna, så arrangeras den 24 april på Bjurfors Konferens en träff med företagare och föreningar. Pia Wallner, affärsutvecklare från Visit Dalarna bjöd in till en intressant workshop. Detta är ett sätt för besöksnäringens företag att kunna vara med och påverka.

Vid frukostmötet fick också det vinnande UF-företaget Tea for You presentera sig. liksom det nystartade företaget Avesta Padel Center och Avestas mångårige näringslivsutvecklare Lars Enoksson avtackades av Företagarnas Susanne Holmberg.

Sin vana trogen redogjorde också kommunalrådet Lars Isacsson för aktuella frågor. Han berättade exempelvis om att Avesta numera kan stoltsera med att ha världens snabbaste stadsnät, sedan 10 Gbit är standard i Avestas fiberstadsnät

Han kunde också berätta att uppdraget att avverka delar av den mark som Google köpt nu har börjat. I övrigt gjorde han jämförelser med vad datacenter betytt för sina orter. Facebooks etablering i Luleå har skapat 900 årsarbeten per år sedan etableringen 2012. 400 personer jobbar direkt eller indirekt med Facebooks etablering. 250 av dem är från regionen. På samma sätt visar Googles anläggning i Belgien på en ökning av 1500 årsarbeten per år sedan de startade 2007.

Där byggs nu en tredje datahall vilket betyder 3 900 årsarbeten medan man bygger, berättade Lars Isacsson som fortsatte:

- Jag säger inte att det blir så här, men här kan det alltså finnas affärsmöjligheter. Folk måste bo, äta och transporteras. Om etableringen blir av kan det vara bra att ha tänkt till, innan andra hinner före.