• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Skräpplockardagarna 2021

Publicerad: 2021-06-02, kl 11.01

Även i år har många grund- och förskoleelever deltagit i Håll Sverige Rents skräpplockardagar. Totalt 1090 elever har hjälpt till och samlat skräp från skolgårdar och skogar i närheten av skolområdet.

Bilder från årets skräpaktiviteter
Bilder från årets skräpaktiviteter

Några av de aktiviteter som genomförts:

Markusskolan klass 1-3 har plockat skräp vid två tillfällen. De hittade mycket småskräp som cigarettfimpar och plastbitar. De har fortsatt att plocka skräp på vägen till och från skogen och redan fyllt flera kassar med skräp.

På Lund skola delades eleverna in i fyra grupper och tog ett väderstreck var. De förundrades över hur mycket de hittade och reflekterade över hur mycket mer skräp som finns ute i naturen.   

- Ta efter Lindens och Lund skolas goda exempel och passa på att kombinera promenaden med att plocka skräp som inte hör hemma i naturen!

På förskolan Blåkullen 3 diskuteras bland annat källsortering och de använder sig av tre stycken sopsamlarmonster: Pappis, Plastis och Kompostina. Monstren är med på utflykter och barnen kan då mata dessa med skräp som inte hör hemma i naturen. Blåkullen har även använt sig av skräpbingo där barnen kryssar i olika föremål de hittat.

Barnen på förskolan Våga Vilja kombinerade skräpplockning på skolgården med att tillverka skräpplockarbilar av skolans trampbilar.

- Tre roliga tips som även kan användas hemma för att få yngre barn mer intresserade av källsortering.

Klass 6A på Krylboskola plockade skräp i området bakom skolan. De samlade ihop fem stora säckar med skräp som sorterades och slängdes på återvinningsstationen.

Även klass 1 på Johan-Olovskolan och Bergsnässkolan har samlat skräp. I Bergsnäs gick de tillsammans till en närliggande återvinningsstation och slängde skräpet.

- Följ dessa klassers goda exempel och släng skräpet där det ska vara, i någon av alla återvinningsstationer och inte i naturen!

Som tack till alla duktiga skräpplockare kommer de att få glass under v. 23, lagom till sommarlovet. Vi hoppas att intresset för att plocka skräp är fortsatt stort nästa år. Vi tackar elever och pedagoger för deras insats och hoppas att de inspirerar fler att plocka skräp och framförallt till att sluta slänga skräp i naturen.