• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Mörksuggerondellen invigd

Publicerad: 2018-05-04, kl 13.52

Den nya cirkulationsplatsen vid Kyrkogatan/Bergslagsvägen har invigts. Lars Isacsson (S), kommunstyrelsens ordförande, och Sussie Berger (S), vice ordförande, höll tal och sedan klippte Isacsson bandet. Ett dussintal människor var med och fikade vid invigningen med politiker, tjänstepersoner och andra som deltagit i projektet.

Lars Isacsson, kommunstyrelsens ordförande klipper bandet på cirkulationsplatsens utsmyckning.
Lars Isacsson, kommunstyrelsens ordförande klipper bandet.

- Syftet med ombyggnationen från korsning till rondell är att öka trafiksäkerheten. Den här korsningen har nämligen varit en av Avestas mest olycksdrabbade, säger Lars, Isacsson, kommunstyrelsens ordförande.

Rondellen har prytts med en roterande Mörksugga, ett väsen från Dalarnas gamla folktro. Mörksuggans roll har ibland varit att skrämma barn till gott uppförande, men idag symboliserar hon det goda. "Mörksuggan bär den visdom som verkar i tystnad", skriver Lars Östlund.

- Mörksuggan vakar över Avesta och avvisar mörka krafter, avslutar Sussie Berger, vice ordförande, kommunstyrelsen.

Mellan 1803 och 1902 låg det så kallade Skvallertorget här. Då kantades Bergslagsvägen av affärer, hantverkare och hotell och på torget var det marknad varje lördag. Att det kallades skvallertorget beror säkert på alla de "nyheter" som utväxlades på torget.

Budgeten för projektet var 5 miljoner kronor. Arbetet påbörjades den 12 juni 2017 och kommer att vara helt klart den 30 juni 2018 och utfördes av Grytnäs Gräv.