• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Var uppmärksam på dina medmänniskor i värmen!

Publicerad: 2018-07-17, kl 13.36

Den extrema värmeböljan som råder kan knappast ha undgått någon. Men när det blir så här varmt kan värmen också vara farligt, speciellt för äldre, kroniskt sjuka och personer med funktionsnedsättningar. 

Avesta kommuns vård- och omsorgschef Anna Nurmilehto är bara en av många som nu uppmanar både vårdpersonal men även personer även i övrigt, att vara uppmärksam på sina medmänniskor. I första hand på de som av ålders- eller hälsoskäl kan vara extra känsliga för höga temperaturer.

Nu går Avesta kommun ut och ger råd i värmen
Nu går Avesta kommun ut och ger råd i värmen

-  Just nu bjuder vi både brukare och personal på chips och salta pinnar, extra vatten och/eller kolsyrat vatten, för att förebygga vätskebrist. Vi tänker speciellt på vår hemtjänstpersonal som måste åka bil -  i och ur hela tiden - och in i varma lägenheter, berättar Anna Nurmilehto som också hänvisar till den allmänna information som tagits fram av kommunen,  om vad man ska tänka på när det blir så här varmt.

I dessa allmänna råd som sammanställts för i första hand äldre och deras anhöriga i samband med värmeböljor, (men som givetvis gäller för alla) uppmanas alla först och främst att dricka vätska – dock inte söta drycker eller alkohol. Vätskerik mat som frukt och grönsaker rekommenderas också.

Ett annat råd är att vädra nattetid när det är svalare och vistas dagtid i bostadens svalaste plats.

En svalkande dusch är det mest effektiva när det är så här varmt. En blöt handduk runt nacken är emellertid ett alternativ.

Bär också gärna kläder i naturmaterial som är svalare än syntetkläder. Undvik fysisk aktivitet åtminstone på dygnets varmaste timmar.

Skulle man ändå drabbas av vätskebrist kan det uttrycka sig i muntorrhet, minskad urinmängd, förhöjd puls och plötslig yrsel. Då gäller det att snabbt vidta åtgärder enligt råden.

- Skulle någon ändå börja må riktigt dåligt kan man alltid ringa landstinget Dalarna 023-49 00 00 , ordinarie hemtjänstgrupp/hemsjukvården 0226-64 50 00 eller DOS 113 13. Sjukvårdsupplysningen når man på telefon 1177. Är det ett akuttillstånd och bråttom ringer man alltid 112, säger Anna Nurmilehto.

Läs mer här om enkla åtgärder vid värmebölja som kan spara liv och förebygga negativa hälsoeffekter hos alla Avestabor.