• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Kommunen vädjar om hjälp för att stoppa smittan

Publicerad: 2020-12-07, kl 15.40

Nu vädjar Avesta kommuns ledning om hjälp för att hindra smittspridningen i samhället.

Det är förvaltningscheferna inom Bildning och Omsorg som vädjar till Avestaborna om hjälp. Inom skolan handlar det om att förmå barn och ungdomar att stanna hemma. Inom Omsorg handlar det om att få förståelse för att läget är ansträngt med följd att många inom personalen tvingas jobba övertid

Ett coronavirus
Nu vädjar Avesta kommun om medborgarnas hjälp för att stoppa smittspridningen

- Vi behöver alla hjälpas åt nu! Om vi alla gör det vi kan, tänker till en extra gång och håller i ett tag till så klarar vi det här. Säger kommunalrådet Lars Isacsson som fortsätter:

- Med ett vaccin på gång så finns det ett ljus i tunneln och ett hopp om ett normalt liv framöver. Men det behövs en till kraftansträngning för att rädda liv och för att ge samhällets och kommunens personal en chans att klara sitt uppdrag. Det är upp till oss nu, dig och mig!

Bakgrunden är att den allmänna smittspridningen av corona ökat i hela landet. Avesta är inget undantag.

- Läget är allvarligt och på kort tid har sammanlagt ett tiotal brukare på äldreboende och i hemtjänst konstaterats smittade av corona i Avesta, berättar förvaltningschef Carina Johansson.

Anhöriga är informerade och ett intensivt arbete pågår i samverkan mellan vårdcentralerna och kommunen för att både ge läkarvård och omvårdnadsinsatser till äldre som är drabbade av smittan. Omfattande smittspårningsinsatser pågår också för både personal och brukare, för att försöka förhindra ytterligare spridning.

- Smittspårning och provtagning på personal innebär att anställda inte kan arbeta fram till dess att provsvar inkommit. Personal med förkylningssymtom får heller inte arbeta. Bemanningssituationen är därför mycket ansträngd och många arbetar övertid och inga ledigheter kan beviljas, konstaterar Carina Johansson samtidigt som hon tackar personalen för sina insatser betonar vikten av att följa råden:

- Det handlar om att hålla avstånd, tvätta händerna ofta och länge, undvik folksamlingar, umgås bara med dem du bor tillsammans med eller någon enstaka vän, res bara i närområdet och undvik kollektivtrafik om du kan: Bli en hjälte, rädda liv och stanna hemma!

Samtidigt har Avestas föräldrar och vårdnadshavare från skolan fått ett brev där förvaltningschef Björn Hansson vädjar om föräldrarnas hjälp.

- När pandemin nu sprider sig allt mer och vi har en allmän smittspridning i Avesta kommun är det av yttersta vikt att vi alla hjälps åt att hålla social distans för att begränsa och sakta ner smittspridningen. Prata med ungdomarna om hur viktigt det är att hitta på andra sätt att umgås med sina kompisar än rent fysiskt.

I Avesta följer man Folkhälsomyndighetens krav med öppna grundskolor men med övervägande distansstudier på gymnasiet.

Det innebär inte ett förlängt jullov eller att man ska använda tiden att hänga med sina kompisar. Många har olika sociala kanaler där de håller kontakt med sina vänner och med viss försiktighet törs jag påstå att just nu är skärmtid bra, säger Björn Hansson.