• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Inte effektivt låta skolbarn stanna hemma

Publicerad: 2020-03-02, kl 11.01

Folkhälsomyndigheten bedömer att avstängning av friska skolbarn inte är en effektiv åtgärd. Det är osannolikt att friska barn skulle orsaka smittspridning. 

Folkhälsomyndigheten bedömer att avstängning av friska skolbarn inte är en effektiv åtgärd. Det är osannolikt att friska barn skulle orsaka smittspridning. Inget av de utbrott som vi hittills sett av coronavirus har koppling till skolor eller barn. 

Det här skriver Folkhälsomyndigheten med anledning av att sportloven är över och eleverna ska återvända till skolan.  Folkhälsomyndigheten skriver vidare:

Det finns heller inte säkra vetenskapliga belägg för att avstängning av friska skolbarn eller stängningar av skolor skulle minska risken för smittspridning i samhället även om skolbarn var smittade.

Hittills i utbrottet har väldigt få barn rapporterats insjuknade. Omkring hälften av alla svenska skolbarn har dessutom återgått till skolarbetet efter ledighet sedan en eller två veckor utan att vi hittills har sett någon smittspridning i skolan. Det går aldrig att utesluta till hundra procent att ett skolbarn skulle kunna sprida smitta, men risken under dessa förutsättningar är mycket liten.

Här kan du läsa Folkhälsomyndihgetens meddelande i sin helhet

Inga säkra vetenskapliga belägg

Det finns heller inte säkra vetenskapliga belägg för att avstängning av friska skolbarn eller stängningar av skolor skulle minska risken för smittspridning i samhället även om skolbarn var smittade.

WHO:s expertteam som nyligen besökt Kina för att öka förståelsen och kunskapen om covid-19 och barn har nyligen sammanställt en rapport. WHO skriver i sin rapport (Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) att barn under 18 år utgör en mycket liten del av de rapporterat sjuka av covid-19 i Kina.

Vad detta beror på är inte klarlagt och det är därför angeläget att fortsatt studera barn men möjliga förklaringar som lyfts fram av WHO är att barn kan vara mindre mottagliga för infektionen eller att de får en mildare infektion. WHO skriver också särskilt att de under sina intervjuer i Kina inte identifierat ett enda fall där barn smittat vuxna.

Länk till WHO på Facebook:

https://www.facebook.com/who/videos/670108777137040/?vh=e&d=n

Länk till rapporten från WHO:

https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/who-china-joint-mission-on-covid-19-final-report.pdf

Kontakta 1177

Efter vistelse i område med pågående smittspridning i samhället av covid-19 är det för barn så som för vuxna, viktigt att vara uppmärksam på tidiga symptom på eventuell infektion och om sådana uppstår hålla sig hemma och ta kontakt med 1177.

De individer som hittas i smittspårning eller liknande kommer däremot att få förhållningsregler om självkarantän för att minska risken för smittspridning.