• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30* 
  *OBS! Onsdag 12 maj stänger telefonin klockan 15:00.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons*, Tor* klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.
  * OBS! Onsdag 12 maj stänger vi klockan 15.00. Stängt torsdag 14 maj.

  Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Avesta-finalist till Childhoodpriset

Publicerad: 2020-12-05, kl 14.06

Childhoodpriset är en utmärkelse som vill uppmärksamma personer som är avgörande för att hålla barn trygga men vars arbete inte alltid syns mest. Varje år står en utvald yrkesgrupp i fokus och 2020 ska priset tilldelas en person som arbetar med barn och unga inom socialtjänsten. Nu har juryn utsett tre finalister och Marit Gustafsson som arbetar på socialtjänsten i Avesta är en av dem.

Bild på kvinna

Organisationen Childhoods arbete utgår från visionen att alla barn har rätt till en barndom fri från sexuella övergrepp, exploatering och alla former av våld. 

Marit är utbildad socionom och sedan juni 2014 arbetar hon som barnhandläggare på enheten Barn och familj i Avesta.  

Childhoods urval till det viktiga priset har gjorts utifrån de nomineringar som kommit från allmänheten under hösten och med fokus på att finalisterna ska uppfylla kriterier som bygger på vad barn och unga själva tycker är viktigt i mötet med socialtjänsten.

Kriterierna för nomineringarna 

Delaktighet; den nominerade tar barnet på allvar och för fram barnets röst. Tillit; den nominerade förmår skapa en trygg, tillitsfull relation till barnet. Mod; den nominerade står upp för barnet och gör konkret skillnad i barnets liv. Det lilla extra; att den nominerade visar särskilt engagemang för barnet i sitt arbete.   

Juryn består av sju medlemmar där bland annat prinsessan Madeleine ingår. 

Juryns motivering till Marits utnämning: 

Marit har varit verksam inom den kommunala socialtjänsten i många år. Som barnhandläggare möter hon barn i kris och barn som är i behov av stöd i eller utanför hemmet. I sin roll drivs Marit av ett unikt engagemang för barnets bästa. Hon sätter alltid barnens perspektiv främst, samtidigt som hon värnar om att ge både föräldrar och familjehem ett lugnt, pedagogisk och professionellt bemötande. Marit gör ständigt det ”lilla extra”, vilket leder till att både barn och vuxna öppnar sig för henne – hon leker med barnen, skickar vykort och har ett engagemang för barn och familjer som avslutats som ärende hos socialtjänsten och är i sin yrkesroll alltid tillgänglig och öppen även för dem. Marit har också varit drivande i samverkan med skolan och har sett till att alla skolor i kommunen har en kontaktperson hos socialtjänsten.

Johanna Hildensjö, som är Marits chef på barn- och familjeenheten, har blivit intervjuad av Childhood och fått beskriva Marits styrkor, mod och vad det är som kännetecknar hennes starka engagemang och barnfokus.

- Marit gör verkligen allt för att varje dag göra världen lite bättre för de barn vi möter. Hon lyckas skapa en relation till både barnet och det biologiska nätverket. Det förtroendet är oerhört viktigt för att kunna skapa en förändringsprocess med både barnet i fokus och de personer som finns naturligt kring barnet i barnets vardag, säger Johanna. 

Övriga finalister

Jenny Selvenius, Stockholm som arbetar som regionkoordinator och arbetar uppsökande mot de barn och unga på Stockholms gator som löper stor risk för människohandel och prostitution.

Helen Brännström, Skellefteå, arbetar sedan länge med barn och unga inom Skellefteås socialtjänst. Hon är en pionjär i arbetet med hemmasittare, barn som av olika anledningar inte går i skolan.

Vinnaren kommer att tillkännages den 21 december.
Childhoods sida  kan man läsa mer om childhoodpriset, om juryns medlemmar och utförligare motiveringar för de övriga finalisterna.