• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Anhöriglägret firar 10 år!

Publicerad: 2020-09-22, kl 15.39

I år är det 10-år sedan det första lägret för barn och unga som har förälder med kognitiv sjukdom (demens) hölls på Sjöviks folkhögskola i Avesta. Barn och unga som växer upp med en förälder som drabbats av en svår och dödlig sjukdom, riskerar sin egen hälsa och upplever sig ofta oförstådda och ensamma i sin situation.

Bild på en videäng

Fröet till lägeridén kom från Mattias Karlsson vars far drabbats av Alzheimers sjukdom vid ca 50 års ålder.

Idén blev verklighet då Katrin Lindholm och Gudrun Strandberg från Avesta tillsammans med Lena Broman och Marie Hultén från Mora samt Mattias och Raili Karling bildade en arbetsgrupp för att planera och genomföra läger.

Lägren har varit mycket uppskattade av deltagarna. Det var något nytt och unikt och det har spridit sig vidare till fler orter i Sverige och även till andra länder som Norge, Danmark och Belgien.

I Avesta har det hittills genomförts 14 helgläger sedan starten. Alzheimerfonden har varit en viktig samarbetspartner och har bland annat stått för det ekonomiska för deltagarna under vistelsen.

Den 9 september firades 10-årsjubileet på vackra Sjöviks folkhögskola. Med på eventet var Katrin Lindholm anhörigkonsulent och Gudrun Strandberg demenssjuksköterska som varit med under alla år samt fortfarande genomför läger. De är mycket engagerade och har en önskan att förbättra stödet för dessa barn och unga, de har även varit med att starta upp läger i andra delar av landet.

Två deltagare från lägren, Simone och Ellen, berörde mycket med sina berättelser kring att ha en förälder med Alzheimers sjukdom och vad lägren gett dem. Och Mattias mamma Susanne delade erfarenheter kring att som tonårsförälder vara gift med en man som fått diagnos Alzheimers sjukdom.

Tjänstemän och politiker från Avesta gav en gåva på 5000 kronor att använda till nästa års lägerverksamhet. Generaldirektören för Alzheimerfonden samt representanter från Sjöviks folkhögskola deltog också på jubileet.