• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Krylbodagen - en helt fantastisk dag!

Publicerad: 2021-09-26, kl 23.21

Klart Krylbo är ett gammalt begrepp som i och med Krylbodagen nu återtagit sin klang och betydelse. Efter att i många år ha likställts med begrepp som misär, kriminalitet, oro och förfall, så har Krylbo och framför allt Krylboborna själva ändrat bilden av sitt samhälle. En del i det arbetet var arrangerandet av Krylbodagen - ett evenemang där alla bidrog på sitt sätt och för att sätta den nya bilden av Krylbo på kartan. Krylbodagen blev nämligen – så som många spontant uttryckte det – en helt fantastisk dag!

Folksamling i Mossparken vid ingvningen med fanborg
Många hade samlats till Mossparken för invigning av första Krylbodagen den 25 september.

Kommunalrådet Lars Isacsson som invigningstalade, satte ord på denna orts förvandling genom att lyfta fram människorna i de företag, föreningar, organisationer och frivilliga som ville vara med och presentera vad Krylbo faktiskt har att erbjuda.

Det blev som utlovat konserter, musikunderhållning och teaterföreställningar. Kunderbjudanden och tipspromenader. Korv och hamburgeri. Fotbollsspel, bouletävling, bok-fiske, krisinformation, ett barnens ritbord och presentation av det nya jämlikhetsprojektet.

Stort intresse fanns det förstås för alla gamla tågvagnar och lok hos SKÅJ (Stockholm Kulturförening Ånga och Järnväg) vid Lokstallarna, där också veteranlastbilar mötte upp. Men Återvinningscentralen lockade också besökare där de på ett humoristiskt sätt fick klart för sig vad man ska kasta i en toalett - och inte. Hans Holmlund visade upp sin racerbil och Tjejjouren Moa kunde stolt bjuda in intresserade till sin nya möteslokal. På skolan kunde besökare träffa både Nattvandrare och fältassistenter som berättade om sina arbeten. Kort sagt; det fanns något för alla. Eller som Lars Isacsson noterade; ett digert program skapat av en otrolig uppslutning från hela samhället.

Han gjorde i sitt tal också en personlig tillbakablick på det Krylbo han flyttade till som barn och där han också fostrades som fotbollsspelare. Fler med honom vittnade under dagen om hur också de återupplevde Krylbo genom att exempelvis få besöka sin gamla skola.

Men Lars Isacsson tittade också tillbaka i närtid:

- Visst var det väldigt mörkt ett tag här i Krylbo. Men det var aldrig svart. Nu har det vänt och det är utifrån kraften att vi gjort något tillsammans.

Och hav gav bevis för det. Han pekade på det nya bostadsbolaget Krylbohus satsningar på boendet, om lokala firmor som bygger och etablerar sig i Krylbo. Om polisen projekt Trygga Krylbo – och som initierat Krylbodagen – om föreningslivet där Krylbo IF genomgått en fantastisk förändring, från att för tio år sedan inte ha några ungdomslag alls, till att idag ha lag i alla åldrar, både för flickor och pojkar.

Och framtiden ser ljus ut för Krylbo, och då inte bara utifrån Krylbodagens lyckade arrangemang med hundratals besök:

- Ser vi på statistiken för Krylbo så minskar brottsligheten, arbetslösheten sjunker, fler får jobb. Tryggheten ökar.  Företag investerar; Karl Hedin gör sin största investering i sin historia i Krylbo. Holmlunds bil bygger ut.  Kommunen bygger ny väg ut till 68:an, kommunen har öppnat en fritidsgård, och projektet ett jämlikt Krylbo har startat, nya återvinningscentralen ligger här och i höst öppnar vi en servicepunkt i Krylbo, berättade Lars Isacsson som fortsatte uppräkningen med att berätta om det byggföretag som skrivit avtal om att bygga drygt 220 lägenheter på östra sidan Krylbo.

- Men att företag vill etablera sig i Krylbo är inte för att de tycker synd om Krylbo Dom gör det för att det här är bästa platsen att göra det på! Här finns potential och framtidstro.

Förhoppningsvis upptäckte Krylbodagens besökare just detta. För de som inte kunde komma kan det bli en repris då flera arrangörer på stående fot uttryckte en önskan om att Krylbodagen blir ett årligen återkommande event.

Ett par som inte kunde komma denna gång var kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Men dom hade skickat sina lyckönskningar och hälsning. Och som på beställning - precis när Lars Isacsson framfört deras hälsning till Krylbo och Krylboborna - så tutade ångsloksvisslan ljudligt och starkt från den närliggande bangården som en tydlig bekräftelse på ett - Klart Krylbo!

 • Den nyuppsydda krylbofanan vajade i den stundtals kraftiga vinden vid Krylbodagen. Börje Forslund berättade om symbolerna hjulet och vingarna - som hänvisar till Krylbo som järnvägsknut men också pilarna som ska minna om slaget vid Brunnbäck. Lars Isacsson höll invigningstalet till Krylbodagen.

 • SKÅJ - Stockholms kulturförening Ånga och Järnväg - lockade många tåg- och fordonsintresserade. Vid Lokstallarna i Krylbo samlades därför alla de som är intresserade av gamla fordon. Där stod MånsboLotta och andra ånglok, tågvagnar från förr och en typiskt orangegul rälsbuss. Dagen till ära kom också åtskilliga veteranlastbilar och parkerade upp sig längs rälsen. För underhållningen svarade bland annat Jularbo Gille.

 • Det blev stundtals trångt på gatorna i samband med Krylbodagen. Turligt nog fanns en buss - modell äldre - som körde den dryga 6 kilometer långa slingan runt samhället för alla som ville hoppa på eller hoppa av. Vid Mossparken stod blåljusfolket; polis, räddningstjänst och ambulans och berättade om sina jobb - men även där fanns en äldre modell av en brandbil som intresserade ung som gammal. För underhållningen i Mossparken svarade Jakob Knapp som spelade egna låtar med inspiration från bland annat Krylbo.

 • Rädda barnen var en av många organisationer som fanns på plats i Mossparken under Krylbodagen. De berättade om sitt integrationsprojekt i Krylbo och hade tagit med kritor och papper för barnen att rita på. Avesta kommuns jämlikhetsprojekt i Krylbo fanns på plats intill, där projektledare Josefine Sjöberg hoppades hitta fler ambassadörer för projektet samtidigt som hon samlade in svar och synpunkter på en enkät om orten.

 • På Krylbo idrottsplats spelade ungdomarna fotboll under Krylbodagen, medan Moa Ashbourne Widberg vid Återvinningscentralen, gav annorlunda lektioner i vad som får slängas i en toalettstol. Svaret gavs i ljudliga spolningar eller applåder! Vid Åvestadalsskolan återfanns eldsjälarna bland Nattvandrarna men också BUAD-teamet som jobbar med förebyggande arbete bland barn och unga gällande alkohol och droger. Hos Tjejjouren Moa var glädjen stor då de kunde visa upp sin nya lokal under Krylbodagen.