• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30

  Besöksadress: Kungsgatan 32, Avesta
  Besökstider:
  Måndag kl. 09.00–18.00
  Tisdag kl. 11.00–18.00
  Onsdag–torsdag kl. 09.00–18.00
  Fredag kl. 09.00–15.00

  Sommaröppet 11 juni - 10 aug:
  Måndag, Onsdag, Torsdag kl. 09:00 - 16:30
  Tisdag kl. 11:00 - 16:30
  Fredag kl. 09:00 - 15:00
  Lunchstängt alla dagar kl. 12:00 - 13:00

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Ung i Avesta dag

Publicerad 2017-04-13, kl 09.39

Blir Avesta bättre för barn och unga, då blir Avesta bättre för alla!

Det konstaterade kommunalrådet Lars Isacsson, sedan han deltagit i diskussionsdagen Ung i Avesta med framför allt unga, men också pensionärer, företagare, föreningsrepresentanter, kommunala tjänstemän och politiker.

Utgångspunkter för debatten var också den enkätundersökning (LUPP - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken)som genomfördes hösten 2015 bland dåvarande åttondeklarssare och andraårsgymnasister i Avesta.

De frågor som lyftes ur den undersökningen och som granskades närmare vid Ung i Avesta dagen, handlade framför allt om inflytande, arbete och trygghet. För även om Avestas ungdomar i stort är rätt nöjda med sina liv, så fanns det synpunkter att fördjupa sig i.

Vid åtta bord byttes därför vid diskussionsdagen både synpunkter och tankar kring exempelvis varför ungdomar har mindre förtroende för politiker än för andra vuxna, vilka möjligheter unga har att påverka och hur unga skulle kunna känna större trygghet.

- Vi är nog inte så otrygga i centrum. Vi kanske däremot skulle behöva mer åtgärder på andra ställen där det inte rör sig så många människor, resonerade ungdomarna som bland annat gav förslag på bättre belysning.

När det gäller möjligheter att påverka, stod det klart att ungdomarna inte alltid vet vilka kanaler som finns.

Inte heller att det faktiskt kan gå ganska snabbt från förslag till åtgärd.

En av de unga deltagarna tog det nyligen presenterade förslaget från ett par tjejer, som vill ha en bättre och säkrare busshållplats på Dalavägen i höjd med gymnasieskolan. De uppmanades kontakta kommunen. – Idag på förmiddagen har vi redan behandlat förslaget, berättade kommunalrådet Lars Isacsson. Vi har tittat på skisser och förslag, och busshållplatsen kommer att byggas om och stå klar inför höstterminen, ungefär som tjejerna föreslog, berättade Lars Isacsson.

Att det går att påverka är alltså viktigt att veta och få exempel på.

- Vi hade exempelvis ingen aning om att Sportparken, namnet på Karlfeldtgymnasiet och ett övergångsställe är sådant som ungdomar gett förslag på, erkände några av ungdomarna.

När det gäller det svaga förtroendet för politiker jämfört med andra vuxna, förklarade ungdomarna att det nog är ett resultat av att de påverkats av medias bilder av politiker.  

- Dom fokuserar ofta på det dåliga. Dessutom vet vi inte vilka politikerna är, resonerade ungdomarna.

 En annan viktig fråga för ungdomar är möjligheten till arbete. Många ungdomar uttalade behov av att få mer praktik under skoltiden, för att på så vis få bekanta sig med arbetsmarknaden. De gäller även elever från de teoretiska utbildningarna.

- Vi ska ju också ut och jobba en dag, förklarade en av ungdomarna.

Många ungdomar vill också ha ett sommarjobb om så bara för några veckor, men långt ifrån alla har fått möjligheten. Nu ska det bli ändring på det.

- I sommar kommer alla elever vid gymnasiets årkurs två få några veckors sommarjobb om de vill ha, lovade Lars Isacsson.

Det här var emellertid bara några av de frågor som debatterades under Ung i Avesta-dagen. De samlade anteckningarna från dagen går nu vidare till den Ungdomspolitiska Arbetsgruppen som ska titta på hur ungdomars men också andra intressenters förslag och idéer kan skapa förbättringar för alla Avestabor.

Moderator för debatten var artisten Bengt Kyllinge som också bjöd på musikalisk underhållning.

 Läs mer om Avestaungdomarnas svar i den så kallade LUPP:en.