• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Information till brittiska medborgare som bor i Avesta

Publicerad: 2021-04-21, kl 09.01

Storbritannien har lämnat EU och övergångsperioden har avslutats. På grund av detta omfattas medborgare i Storbritannien inte längre av EU: s rörelsefrihet. Därför kan du som brittisk medborgare, och bosatt i Sverige, behöva vidta åtgärder för att säkra dina rättigheter att bo och arbeta i Sverige samt att få tillgång till svenska offentliga tjänster.

Brittiska flaggan mot blå himmel

I enlighet med utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU har den svenska regeringen lanserat ett nytt hemvistprogram. Brittiska medborgare och deras familjemedlemmar som har bott här under EU: s rörelsefrihet måste ansöka om denna nya status om de vill behålla sina rättigheter.

Ansökan är gratis och kan fyllas i antingen online eller med en pappersansökan. Du kan läsa mer om ansökningsprocessen och göra din ansökan hos Migrationsverket. Klicka här för att komma till Migrationsverkets webbplats. 

Vissa människor, som har dubbla medborgarskap, eller personer med permanent uppehållstillstånd (PUT), behöver inte ansöka, men kan göra det om de vill. 

Vi uppmanar dig att i alla fall kontrollera din status och om du behöver, ansöka om den nya statusen hos Migrationsverket. Du har till och med den 30 september att ansöka.

Om du befinner dig i Sverige enligt EU: s lagstiftning om fri rörlighet och inte ansöker inom denna tidsfrist kan du förlora dina uppehållsrättigheter i Sverige. Du kan ta reda på mer genom att besöka Migrationsverkets webbplats.

Du kan också anmäla dig till den brittiska regeringens officiella nyhetsbrev. "Government's Living in Guide for Sweden" Klicka här för att komma till den informationen

Den brittiska ambassadens facebooksida erbjuder också mer information genom regelbundna uppdateringar och svar på vanliga frågor.