• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Medborgarlöftet har återigen infriats

Publicerad: 2018-03-15, kl 09.52

Under december-januari genomförde polis och kommun aktiviteter sammanhängande med medborgarlöftet som undertecknades i lokala brottsförebyggande rådet den 13 december förra året.

Mattias Skarp lokalpolisområdeschef Falun och Lars Isacsson, kommunstyrelsens ordförande tar i hand efter påskrivet medborgarlöfte
Mattias Skarp lokalpolisområdeschef Falun och Lars Isacsson, kommunstyrelsens ordförande tar i hand efter påskrivet medborgarlöfte

Polisen lovade att rikta sin planlagda verksamhet mot problemområdet och kommunen lovade bl.a. att vidta fysiska åtgärder på kommunens mark, runt området.

- Insatsen har fallit ut väl, nu kan närboende sova om nätterna. En stor del av framgången har varit den samverkan som skett mellan närboende och motorintresserade ungdomar, säger Thomas Nordström, kommunpolis i Avesta-Hedemora.

Närboende vid Dalahästens handelsområde hade under en längre tid rapporterat om störande körning med motorburna fordon. De nattliga störningarna var så pass ihållande och påfrestande att en del funderade på att flytta från området.

Motorintresset i Avesta är stort. Ungdomarna själva uttrycker att det finns få bra alternativa platser och träffpunkter för motorintresserade.

- Kommunen tycker det är viktigt möta upp ungdomarnas intresse på ett bra sätt, säger kommunalrådet Lars Isacsson.

Kommunen vill därför stödja och hjälpa motorintresserade som vill starta upp förening, vilket också framgick i det nya löftet.

Högsta prioritet i löftet denna gång blev emellertid att skapa en dräglig boendesituation de som bor i området. En annan viktig del i löftet var att identifiera de individer som missköter sig och kontakta vårdnadshavare i förekommande fall.

Det enda som kvarstår är den privata markägarens åtagande att förbättra skyltningen ytterligare runt området.

Förutom arbetet med medborgarlöftena så har polis och kommun arbetat parallellt med flera andra brottsförebyggande insatser, bl.a. trygghetskartan och införandet av Huskurage i de kommunägda bostadsfastigheterna. Huskurage handlar om att främja civilkurage mellan grannar, med målet att förebygga och förhindra våld i nära relation.

Presskontakt
Lars Isacsson, kommunstyrelsens ordförande
Tel: 0226-64 50 05
E-post: lars.isacsson@avesta.se

Thomas Nordström, kommunpolis
Tel: 010-567 18 85
E-post: thomas-k.nordstrom@polisen.se