• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Karlbos sjätteklassare vann toatävling med sagan om "Barre"

Publicerad: 2021-11-18, kl 16.18

FN:s Världstoalettdag infallet den 19 november. Då sätts de globala sanitetsfrågorna i fokus. I Avesta firas dagen med att Karlbos sjätteklass publicerar sin saga om toalettstolen Barre samtidigt som de "pimpat" en toalettstol. Det är resultatet av att eleverna fått delta i lektioner och experiment kring vatten och avlopp tillsammans med Avesta Vatten och Avfall.

en målad toalettstol
Världstoalettdagen i Avesta blev skit-bra! Åtminstone för klass 6 i Karlbo skola som vann sagotävlingen med sin historia om "Barre" och fick "pimpa" en totalettstol.

- Vi ville göra något för att lyfta betydelsen av våra sanitets- och hygienproblem. Så vi arbetade fram ett upplägg med lektioner och experiment som vi har varit ute i ett antal klasser och arbetat med tillsammans med eleverna. Alla fick också skriva en saga tillsammans efteråt. Bästa sagan skrev klass 6 i Karlbo!

Det berättar Moa Ashbourne Widberg, som är VA-ingenjör vid Avesta vatten och Avfall AB.

- När det gäller toaletter så gäller det att spola rätt. Ingenting annat än kiss, bajs och toalettpapper ska slängas i toalettstolen, säger Moa.

Men långt ifrån alla människor har en toalett att gå till. Enligt FN lever 3,6 miljarder människor utan en säkert skött toalett och av dessa lever 670 miljoner helt utan tillgång till toalett.

VA-bolagets lektioner kring toaproblemen har mötts av stort intresse från eleverna och bolaget kommer därför att fortsätta hålla kontakt med kommunens skolor, men då i frågor rörande bland annat dricksvatten, dagvatten och avfall.

Klass 6:s berättarvinst blev att få göra ett studiebesök hos Krylbo Reningsverk och att ”pimpa” en toalettstol.

- Det blev skit-bra! skattar Moa.

Klassens saga om toaletten Barre och Guska-Sixten är en detaljerad och rörande berättelse om toaletten Baron von Bajskorvs öde som toalett till pensionären Anders Svensson. Läs sagan här.