• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Grönare Vardag

Publicerad: 2019-03-04, kl 14.17

Idag går startskottet för Avesta kommuns projekt ”Grönare Vardag”. Alla som vill ska få möjligheten att göra grönare val en dag i veckan, och det börjar med maten. Vi kommer att tipsa om maträtter som är bra för hälsan, bra för plånboken och dessutom mer milö- och klimatsmarta. Tipsen kommer du att hitta på facebooksidan ”Grönare Vardag Avesta” och i butiker runt om i kommunen. Varje måndag kommer ett nytt recept-tips. 

Lasagne
Vegetarisk lasagne

Det är inte lätt att ändra vanor, och vi tror att många som skulle vilja äta grönare och mer närproducerat inte kommer till skott. Men det finns undersökningar som visar att det är mycket lättare att ändra en vana om man börjar med bara en dag i veckan. Kanske vill man sedan fortsätta med en dag till, och i bästa falla har man till slut gjort en bestående förändring.

På vår facebooksidan kommer du att hitta våra nya recept varje vecka. Dessutom att hittar du mer information om olika hälso- och miljöeffekter av mat, om fördelarna med att äta närproducerat och säsongsanpassat. Vi kommer att berätta om hur man kan göra för att hitta mer närproducerad mat och var man kan hitta mer information.

Recepten som vi använder är näringsberäknade så att man kan lita på att alla får i sig vad de behöver. Vi har också letat rätt på goda recept – som både barn och vuxna har tyckt om. Det är vardagsrecept som ska gå ganska snabbt, som inte är väldigt dyra eller innehåller många ovanliga ingredienser.

Inom Avestas hållbarhetsprogram arbetar man bland annat med målet ”Avestas ekologiska fotavtryck ska minska”. Det här målet berör alla som bor och är verksamma i Avesta. För att minska det ekologiska fotavtrycket behöver allt det vi konsumerar vara mer miljö- och klimatsmart. Maten är den del av allt vi handlar som påverkar miljön mest och därför vill nu kommunen uppmuntra alla som vill att göra grönare val en dag i veckan. Det är dessutom nyttigare och billigare att ha lite mer grönt på tallriken, och det är viktigt för framtiden att vi också låter våra barn prova en lite grönare kost hemma.

Projektet är också en del i ett examensarbete som en student från Uppsala universitet utför i Avesta kommun, och vissa familjer har blivit utsedda till pilotfamiljer. Dessa kommer att intervjuas och studeras lite djupare för att vi ska kunna lära oss hur familjerna påverkas av att försöka genomföra en förändring av det här slaget.