• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

BoSkolan invigd med tvättinstruktion och kompostering

Publicerad: 2018-10-17, kl 12.44

Att flytta in i en alldeles egen bostad för första gången kan vara nog så skrämmande. Vare sig man flyttar hemifrån, från ett annat land eller om man har ett funktionshinder. För den skull arrangerar nu  Gamla Byn AB i samarbete med Avesta kommun en Boskola.

Tine Suneson och Birgitta hägg visar hur en tvättmaskin fungerar.
Tine Suneson och Birgitta hägg visar hur en tvättmaskin fungerar.

På tisdagen invigdes skollokalen som är utrustad med allt vad som förekommer i ett hem. På plats fanns representanter från både Gamla Byn, Avesta Vatten och Avfall och polisen.

- BoSkolans lokaler är till för alla som vill utbilda grupper och enskilda. Och det kostar ingenting, säger Tine Suneson på Gamla Byn AB.

Syftet med BoSkolan är att ge stöd och kunskap till de som är ovana vid att bo i en egen lägenhet. Att helt enkelt göra rätt.

- Det kan handla om hur man sorterar sopor, använder tvättstugan eller att man alltid ska ha en brandvarnare i lägenheten, berättar Tine Suneson vidare.

Birgitta Hägg som är integrationsstrateg i Avesta kommun ser BoSkolan som en möjlighet att också för nyanlända beskriva oskrivna och outtalade regler om boende.

- Om jag inte vet vad som förväntas av mig är det svårt att göra rätt, de flesta vill veta för att slippa förstöra för sig själv och andra säger Birgitta.

Vid den första BoSkole-lektionen deltog också Pingstkyrkans språkkafé med ett 30-tal personer från världen alla hörn som här fick ge sig i kast med att resonera om allt från att kompostera och tillvarata gammal matolja (som inte ska hälls ut i slasken) till att våga prata med grannarna om något verkar vara fel.

 • Miljöingenjör Daniel Zetreus visade hur man sorterar hushållssopor.