• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.
  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Kungsgatan 32, Avesta. 
  Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00.

  Ställ en fråga

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Avestas slåtterängar

Publicerad: 2021-08-25, kl 11.28

På ett antal av kommunens gräsytor började förra sommaren nya slåtterängar växa fram. Ardennerhästen Sixten och hans ägare Mattias Johansson från Blidbo Brukshästar tar hand om slåttern. Efter några år kommer förhoppningsvis en större mängd olika arter av blommande örter att synas på ängarna.

Ardennerhäst med förspänt slåtteraggregat och kusk
Sixten och Mattias slår ängen

Slåtterängar har under långa tider varit en helt central del av jordbruket i hela vårt land. Ängsytor hyser ofta en mycket stor biologisk mångfald. Här finns ett stort antal olika arter av kärlväxter, vilket i sin tur brukar leda till ett stort antal insektsarter. Blomrika ängar gynnar t ex pollinatörer som bin, humlor och fjärilar. På en slåtteräng skördar man gräs och örter utan att tillföra någon gödsel. Under hela 1900-talet har dock ängarna fått ge plats åt vallodlingar och modernare jordbruksmetoder. Idag finns endast en liten spillra kvar vilket har lett till att många av de typiska ängsväxterna är hotade arter.

Kommunen kommer att slå sina nya slåtterängar varje sommar, och förhoppningen är att fler och fler blommande örter kommer att trivas. Ett antal plantor och frön har också planterats och såtts för att skynda på processen i starten.