• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Avestas nya stadsplan - se den på film

Publicerad: 2021-01-28, kl 15.30

Avesta har jämförts med råtthål, skräpyta och en våldtagen stad. Men nu besvarar Avesta kritiken med en film om hur det framtida centrum kan komma att se ut. Samtidigt får Avestaborna chans att ge sina synpunkter på förslaget till stadsplan innan den ska antas av kommunfullmäktige 28 mars.

en tecknad bild av hur miljön utanför Avesta Galleria kan se uta i en framtid med fler bostöder, planteringar och mötesplatser.
Nu går arbetet med Avesta Stadsplan in i slutskedet. 28 mars väntas den antas. fram till 15 februari går det att tycka till.

- Att förtäta centrum med bostäder och handel kommer att leda till ökad trygghet och trivsel. Men framför allt kommer människor att vilja leva och bo i Avesta, förutspår kommunalrådet Lars Isacsson. 

Det var redan 2015 som Johnsonstiftelsen beslutade att skänka Avesta en visionär stadsplan. Redan året därpå inleddes jobbet av arkitekter och kommunens tjänstemän. Till sin hjälp tog de också Avestaborna. I en så kallad medborgardialog fick ortsborna berätta vad de tyckte skulle kunna förbättras i centrum och vilka platser de tyckte bäst om. Resultatet - som går att ta del av även idag på vår hemsida - låg sedan till grund för tre olika framtidsförslag som också granskades av Avestaborna.

Det förslag som slutligen vann störst gehör var en stad och ett centrum som binder ihop centrum med Koppardalen. Det blev också utgångspunkt för det slutliga förslaget.

Nu har det förslaget åskådliggjorts i en film där vem som helst kan känna in och känna igen sig i den tänkta stadsmiljön:

 

Filmen blev klar samtidigt som Avesta fått ta emot svidande kritik för sitt utseende och brist på utveckling.

- Den här stadsplanen bygger på våra medborgares egna idéer om hur de vill utveckla Avesta Centrum, och är ett kraftfullt svar-på-tal till de proffstyckare som dömt ut Avesta, säger kommunalrådet Lars Isacsson.

­Men det finns fortfarande plats för Avestabornas engagemang och intresse. Nu finns möjligheter att - vare sig man är fastighetsägare, företagare eller Avestabo i allmänhet – att tycka till än en gång. Förslaget till Avesta stadsplan har legat ute för samråd sedan 29 maj 2020. Fram till och med 15 februari finns möjligheten att lämna in sina synpunkter. Det sker skriftligt till:
Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning, Plan- och byggenheten, 774 81 Avesta
eller mejlas till miljo-bygg@avesta.se.  

Projektplanen kan ses och läsas här.

Alla synpunkter kommer att hanteras innan Avestas stadsplan kan antas av kommunfullmäktige i slutet av mars.

- Den nya stadsplanen blir – när den antas – ett underlag och en vägledning för hur det framtida Avesta centrum kommer att se ut i framtiden, konstaterar Peter Granqvist, planingenjör som varit projektledare i Avesta för ”Visionära stadsplanen”.