• Skriv ut
 • Kontakt
 • Kontaktinformation

  Avesta Servicecenter

  Telefon: 0226-64 50 00
  Telefontider: Måndag–fredag klockan 08.00–16.30.

  E-post: servicecenter@avesta.se 
  Besök: Mån, Ons, Tor klockan 10.00-16.30, Tis klockan 11.00-16.30, Fre klockan 10.00-15.00. Obs! Max 20 besökare i lokalen, i max 15 minuter. 

  Ställ en fråga

  För att undvika spam måste du fylla i kryssrutan ovan för att visa att du är en människa.

  Tack för ditt meddelande.

Dela sidan på sociala medier

Avesta Fairtrade City - för åttonde gången

Publicerad: 2017-05-12, kl 10.43

Avesta kommun har omdiplomerats som Fairtrade City för åttonde gången. "Det här är en viktig del i kommunens hållbarhetsarbete", säger Sussie Berger som är ordförande i styrgruppen för Avesta Fairtrade City.

Mirjam Nykvist, hållbarhetsstrateg, Lena Jonsson, Verket, och Sussie Berger, ordförande i styrgruppen för Avesta Fairtrade City ståendes med kaffekoppar vid en Fairtrade-rullvepa i Verkets lokaler i Avesta.
Mirjam Nykvist, hållbarhetsstrateg, Lena Jonsson, Verket, och Sussie Berger, ordförande i styrgruppen för Avesta Fairtrade City

Genom att vara en Fairtrade City främjar Avesta kommun en rättvis handel och etisk konsumtion. En del av uppdraget är att öka kännedomen och efterfrågan av varor som har blivit producerade med respekt för mänskliga rättigheter.

- På det här sättet gynnar vi en hållbar handel som är bra för första ledet av handelskedjan - alltså bönderna och tillverkarna, där villkoren oftast är som sämst, förklarar Mirjam Nykvist, hållbarhetsstrateg på Avesta kommun.

- Ett av våra stora politiska mål handlar om ett hållbart Avesta, det här en viktig del i det arbetet, berättar Sussie Berger.

Genom en rättvis handel får odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom bättre kunskap om sina rättigheter, större försörjningsmöjligheter och en stärkt position på världsmarknaden. Det ger handlingskraft för förändring – och en möjlig väg ut ur fattigdomen.

Kommunen har en handlingsplan för hur alla i Avesta ska handla och konsumera mer rättvisemärkt. Det är ett arbete som både kommun, organisationer och företag måste engagera sig i, där kommunen agerar samordnare.

- Det är stor skillnad i kännedom nu, än för åtta år sedan då vi påbörjade det här arbetet. Det är uppmuntrande att veta att vi gör skillnad. Vi måste hjälpas åt, hela världen, säger Sussie Berger.

Den 11 – 13 maj deltar kommunen i World Fairtrade Challenge, en kampanj där alla som vill kan gå in på fairtradechallenge.se och anmäla att de fikar rättvist (Fairtrade-märkt) dessa dagar.

- Avesta kommun förbrukar cirka tio ton kaffe om året och därför var kaffet det vi satsade på att köpa Fairtrade-märkt först, berättar Sussie Berger. Idag är runt 90 % av kaffet som kommunen förbrukar Fairtrademärkt. 

Avesta kommun har sedan 2009 varit diplomerad som Fairtrade City. Det innebär att det finns ett politiskt uppdrag åt kommunens upphandlare att ställa tillräckliga krav vid den offentliga upphandlingen på rättvist handlade produkter som både följer principerna för rättvis handel och ILO:s kärnkonventioner. Arbetet med att öka den etiska konsumtionen har samordnats av en styrgrupp med representanter från den kommunala organisationen, näringslivet och organisationer i Avesta.