Telefontider: Måndag–fredag kl. 08.00–16.30

Måndag, Onsdag, Torsdag kl. 09:00 - 16:30
    Tisdag kl. 11:00 - 19:00
    Fredag kl. 09:00 - 15:00

Ökad kunskap i Avesta kommuns grundskolor – ändå tappar kommunen placeringar i SKL:s ranking

Publicerad: 2018-12-06, kl 10.58

Torsdagen den 6 december släpptes Sveriges kommuner och landsting (SKL) Öppna jämförelser för grundskolan. Avesta kommun tappar åtta placeringar och rankas till plats 277 av 290 kommunala skolkommuner.

Avesta kommun tappar placeringar trots att meritvärdet och andelen elever som klarat kunskapskraven i alla ämnen har ökat sedan 2017.

- Trots att vi tappar i ranking visar våra förbättrade resultat att de långsiktiga satsningar som vi gör på undervisningen börjar ge effekt, säger Avesta kommuns grundskolechef Bengt Albertsson.

Avesta kommun vill öka kunskapsutvecklingen

Ute på skolorna pågår flera satsningar för att öka elevernas kunskapsutveckling.

Matematiksatsningen är lärarna positiva till. De tycker att matematiksatsningen ger ökad kunskap hos eleverna.

Det specialpedagogiska lyftet har bidragit till att ge lärarna strategier för ledarskap, förbättrad samtalsteknik och ökade kunskaper om hur elever blivit mer delaktiga i undervisningen.

Projektet Riktade insatser för nyanländas lärare startats höstterminen 2018. Av de elever som gick ut årskurs 9 år 2018 var 19 % nyanlända.

- Vi ser stora skillnader i de nyanländas skolresultat jämfört med de elever som har gått alla skolår i våra skolor, berättar Mikael Westberg, bildningsstyrelsens ordförande.

- Vi är naturligtvis inte nöjda med skolresultaten. Ett område som vi särskilt kommer att fokusera på är att få upp behörigheten till gymnasiet. Satsningarna på grundskolan fortsätter, fastslår Mikael Westberg.

Det är sista gången Sveriges kommuner rankas i ett sammanvägt resultat. Fortsättningsvis ska SKL istället fokusera på lokal skolutveckling.